latinica  ћирилица
17/08/2022 |  13:43 ⇒ 14:16 | Autor: SRNA

"Sudije Ustavnog suda FBiH iz reda Hrvata birane prema željama bošnjačkih stranaka"

Poslanik u Hrvatskom saboru Radoje Vidović izjavio je da u Ustavni sud Federacije BiH nikad nije izabran sudija iz reda hrvatskog naroda kojeg je podržao Hrvatski klub u federalnom Domu naroda, već uvijek oni koje podržavaju bošnjačke političke stranke.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

- Svi koji prate politička zbivanja znaju da jednu važnu poziciju kao što je direktor Federalne uprave policije, koja po Ustavu pripada hrvatskom narodu godinama, ne možemo popuniti zato što bošnjačka politička elita smatra da to mjesto ne može pripasti Hrvatima - rekao je Vidović.

On je rekao da se nada da će "Kristijan Šmit vratiti bar dio prava oduzetih Hrvatima", ističući da ga kampanja na bošnjačkoj političkoj sceni uopšte ne iznenađuje.

- Bila je dovoljna samo najava da će Šmit bar djelimično ispraviti nepravde koje su godinama činjene prema Hrvatima da se ta politika razotkrije pred cijelim svijetom - rekao je Vidović za RTV Herceg-Bosne.

Komentirišući Šmitovo pismo upućeno predsjedniku i potpredsjednicima FBiH u vezi sa imenovanjem sudija Ustavnog suda, Vidović je rekao da se na ovom pitanju vidi jednostranost djelovanja OHR-a.

On je podsjetio na svoje iskustvo kada je bio u federalnom Domu naroda, kada ni za šest godina nisu uspjeli imenovati sudiju Ustavnog suda FBiH iz reda hrvatskog naroda.

- Nismo uspjeli iz jednog razloga - nijedanput kada bi Hrvatski klub podržao nekog kandidata on nije mogao proći. I tad to nije bio problem, nikada - rekao je Vidović.