latinica  ћирилица
17/08/2022 |  14:27 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Bez povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka u dva zakona

Odredbama Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma i Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda, utvrdilo je danas Vijeće Ustavnog suda Republike Srpske za zaštitu vitalnog interesa.
Ustavni sud Republike Srpske - Foto: RTRS
Ustavni sud Republike SrpskeFoto: RTRS

Kada je riječ o Zakonu o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, Vijeće je istaklo da činjenica što se zakonodavac opredjelio da zakonom uredi određeno nematerijalno kulturno nasljeđe sa kojim se u potpunosti identifikuje jedan od konstitutivnih naroda, te što je propustio da istovremeno i u okviru jedinstvenog zakonskog rješenja uredi i odgovarajuće nematerijalno kulturno nasljeđe sa kojim se identifikuju druga dva konstitutivna naroda, ne predstavlja, samo po sebi, povredu vitalnog nacionalnog interesa tih naroda.

Vijeće, naime, smatra da obim propisivanja, kao i dinamika postupanja zakonodavca u zaštiti nematerijalnog kuturnog nasljeđa ne dovodi konstitutivne narode Republike Srpske u neravnopravan položaj, saopšteno je iz Ustavnog suda nakon dvije sjednice Vijeća.

U odluci koja se odnosi na Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, Vijeće je ocijenilo da odredbom kojom je normirano da radniku zaposlenom na određeno vrijeme i neverifikovanom nastavniku radni odnos na određeno vrijeme ne može prerasti u radni odnos na neodređeno vrijeme, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda jer, u suštini, iz njenog sadržaja proizlazi da osporena odredba nema nacionalnu dimenziju i da se jednako odnosi na sve građane Republike Srpske bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Vijeće je utvrdilo da odredbama kojima su regulisana pitanja nagrađivanja Svetosavskom nagradom nastavnika, stručnih saradnika i bibliotekara u osnovnim školama za izuzetne rezultate i zalaganje u radu, takođe nije povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Ocjenjujući da li je u konkretnom slučaju došlo do povrede, Vijeće je imalo u vidu sadržaj cjelokupnog člana osporenog zakona, a ne samo naziv nagrade koja se dodjeljuje.

- Propisani uslovi i kriterijumi na osnovu kojih se vrši izbor kandidata za dodjelu Svetosavske nagrade nemaju nacionalni predznak i nikoga ne favorizuju, zbog čega je izvjesno da se ova nagrada dodjeljuje isključivo za ostvarene rezultate na profesionalnom planu, dakle, u potpunosti nezavisno od njihove nacionalne i vjerske pripadnosti - ističe se u saopštenju.

Shodno tome, Vijeće je utvrdilo da osporena zakonska odredba ne diskriminiše i ne dovodi u neravnopravan položaj bilo koji od konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj u pravu na uživanje garancija iz kruga vitalnih nacionalnih interesa, te da je nagrada dostupna svakom nastavniku, stručnom saradniku i školskom bibliotekaru koji ispunjavaju propisane uslove.