latinica  ћирилица
17/08/2022 |  14:33 ⇒ 18:54 | Autor: sputniknews.com

Klaus Miler: Bez ruskog gasa Njemačka neće preživjeti duže od dva i po mjeseca

Njemačka će, u slučaju potpunog prekida isporuka gasa iz Rusije, imati dovoljno tog energenta samo za dva, do dva i po mjeseca, čak i ako uspije da do novembra popuni svoja podzemna skladišta, izjavio je predsjednik Federalne mrežne agencije (BNA) Klaus Miler.
Stanica za kompresiiju gasa, Njemačka (foto: EPA-EFE / FILIP SINGER) -
Stanica za kompresiiju gasa, Njemačka (foto: EPA-EFE / FILIP SINGER)

On je objasnio da u ovom momentu Njemačka popunjava zalihe ubrzanim tempom, spremajući se za zimu, ali da to nije povod za opuštanje. Već u oktobru, prema njegovim riječima, skladišta treba da budu popunjena do 85 odsto kapaciteta, za slučaj neočekivano hladne jeseni. Taj zadatak, naglasio je, neće biti toliko teško ispuniti, u poređenju sa zadatkom da se tokom novembra popuni 95 odsto kapaciteta skladišta.

- Ne mogu da obećam da će sva skladišta gasa Njemačke u novembru biti popunjena 95 odsto, čak i ako isporuke budu stabilne. U najboljem slučaju tri četvrtine skladišta gasa mogu biti potpuno popunjene - ocijenio je Miler.

Trenutno se Sjevernim tokom isporučuje oko 20 odsto gasa. Zbog bojazni od potpunog prekida u snabdijevanju, Federalna mrežna agencija radi na prioritetnom dobijanju gasa za proizvodne grane koje su od ključnog značaja za ljemačku privredu.

Prethodno je prvi zamjenik šefa Međunarodnog komiteta Savjeta Federacije Rusije Vladimir DŽabarov izjavio da bi Njemačka mogla da donese odluku o pokretanju gasovoda Sjeverni tok 2 do kraja ove godine, ukoliko se suoči s teškim posljedicama energetske krize.

Evropa i dalje trpi pritisak zbog problema s isporukama gasa iz Rusije. Izvoz ruskog gasa je opao nakon početka vojne operacije u Ukrajini. Isporuke preko Sjevernog toka 1 i ukrajinskog gasnotransportnog sistema su se znatno smanjile, a preko gasovoda “Јamal-Evropa“ su potpuno prekinute.