latinica  ћирилица
17/08/2022 |  15:30 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

U Bijeljini promovisan projekat podrške poljoprivrednicima (VIDEO)

U Bijeljini je promovisan projekat podrške poljoprivrednicima u Srpskoj i Brčko Distriktu.
Bijeljina, poljoprivrednici - Foto: SRNA
Bijeljina, poljoprivredniciFoto: SRNA

Riječ je o projektu Vlade Mađarske vrijednom 28 miliona evra bespovratnih sredstava namijenjenih za subvencionisanje nabavke poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata. Zajednički projekat prošlog novembra dogovorili su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i mađarski premijer Viktor Orban.

Poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra za kupovinu mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje.

Ukupna donatorsak sredstva su 28 miliona evra, a ukoliko sve bude potrošeno, tražićemo još, istakli su u Fondaciji Progresus, koja je od strane Vlade Mađarske formirana za ovaj donatrski program.

U kancelarijama ove fondacije, koje će biti otvorene u 5 gradova, među kojima je i Bijeljina biće i predstavnici konzorcijuma mađarskih proizvođača poljoprivredne opreme i mehanizacije.

Ističu da se program se realizuje već sedam godina u više zemalja, a da je Republika Srpska sedmi partner.

Promociji donatrskog programa u Bijeljini prisutvovalo je više stotina zainteresovanih poljoprivrednika koji će od 01. septembra moći da konkurišu za subvencionisanu nabavku mehanizacije.

Ministarstvo poljoprivrede i Agrarni fond Bijeljine su značajna logistika poljoprivrednicima u ovom projektu.

Konačnu odluku o dodjeli bespovratnih sredstava donosi mađarska mreža za ekonomski razvoj Centralne Evrope.