latinica  ћирилица
17/08/2022 |  16:07 ⇒ 18/08/2022 | 09:03 | Autor: RTS

Vučić: Poštujemo mandat KFOR-a; Stoltenberg: Spremni smo da osiguramo bezbjednost

Odgovornost je na svim stranama da pokažu suzdržanost i izbjegnu nasilje na sjeveru Kosmeta, rekao je generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Aleksandar Vučić i Јens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Aleksandar Vučić i Јens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Istakao je KFOR ostaje fokusiran na svoju misiju i spreman je da reaguje i osigura bezbjednost svim građanima.

Vučić: Nastavićemo da poštujemo mandat KFOR-a

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je generalnom sekretaru NATO-a što je želio da sasluša poziciju Srbije i to nije prvi put.

- Govorili smo o onome što se zbivalo, ne moramo uvijek sve stvari da vidimo istim očima, ali ono što je nama važno je uloga KFOR-a koji poštujemo i načelnik generalštaba je po mom naređenju stupio u kontakt sa komandantom KFOR-a kritične večeri oko 21.00 čas i mislimo da je to značajno uticalo na smirivanje tenzija i ublažavanje krize na sjeveru KiM - rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da će Srbija nastaviti da poštuje mandat KFOR-a u skladu sa međunarodnim javno pravnim normama koje su proklamovale UN.

- Vjerujem da ćemo uvek moći da naiđemo na razumijevanje i želju kako Stoltenberga tako i cijelog KFOR-a i NATO-a da se obezbijede mir i stabilnost - naglasio je Vučić.

Stoltenberg: Pozdravljam nastavak dijaloga

Stoltenberg je pozdravio novu rundu dijaloga Beograda i Prištine koji se u četvrtak održava u Briselu.

- Pozdravljam novu rundu pregovora između lidera i pozivam sve strane da pristupe razgovorima konstruktivno - rekao je generalni sekretar NATPO-a.

Istakao je da je sa Vučićem razgovarao o izazovima vezanim za sjever Kosova i drago mu je zbog mogućnosti da se danas sastanu i lično razgovaraju o tome.

- Odgovornost je na svim stranama da pokažu suzdržanost i izbegnu nasilje. KFOR ostaje fokusiran na svoju misiju i spreman je da reaguje kako bi osigurao bezbjednost za sve građane na Kosmetu - rekao je Stoltenberg.

KFOR pojačao prisustvo na sjeveru KiM

Generalni sekretar NATO rekao je da je KFOR već pojačao prisustvo na sjeveru KiM i da je spreman da djeluje u slučaju eskalacije situacije, ali da prije svega radi na smirivanju tenzija kroz kontakte sa Beogradom i Prištinom.

- Mi imamo značajnu vojnu misiju na Kosovu od blizu 4.000 vojnika i već to pomaže da se spreče tenzije, eskalacija i bilo kakav sukob - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je dodao da je KFOR u bliskom kontaktu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije i nadležnima u Beogradu i Prištini, dodavši da je to način da se spijreče nesporazum i da se deluje u situacijama kakva je viđena krajem jula.

Vučić: Dostavio sam listu upada na sjever KiM, kao i spisak napada

Vučić je ukazao da je za ljude u Srbiji i srpski narod na KiM važno da su objasnli svoju poziciju.

- Dostavio sam listu upada specijalnih prištinskih jedinica na sjever koje su morale za to da imaju saglasnost, a nikada nisu. Dostavio sam spisak svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo što je učestalo na KiM - rekao je Vučić.