latinica  ћирилица
17/08/2022 |  18:08 ⇒ 19:01 | Autor: TANЈUG

Vučić se sastao sa Eskobarom (FOTO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Briselu i sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.
Aleksandar Vučić i Gabrijel Eskobar (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Aleksandar Vučić i Gabrijel Eskobar (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Dijalog slijedi, dvije nedelje nakon tenzija na KiM, zbog odluke Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, koja je, na intervenciju SAD i EU, odložena za 1. septembar.

Eskobar je, nedavno, rekao da treba da se formira Zajednica srpskih opština, ali u skadu sa ustavom tzv. Kosova.

Beograd i predsjednik Srbije, međutim, čvrsti su u stavu da potpisano mora da se poštuje i da je ZSO predviđena Briselskim sporazumom.

Prethodno, Vučić je razgovarao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Takođe, ranije danas razgovarao je i sa generalnim sekretarom NATO Јensom Stoltenbergom, a nakon sastanka poručio da je uloga NATO i KFOR na KiM važna za Srbiju, a od presudnog značaja očuvanje mira i stabilnosti.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Sutra slijedi nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, a predsjednik Srbije prvo će razgovarati sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a nakon toga bi, kako je planirano, predviđen i zajednički sastanak.