latinica  ћирилица
17/08/2022 |  19:10 | Autor: SRNA

Veoma značajan zajednički projekat vlada Mađarske i Srpske

Prezentacija zajedničkog projekta vlada Republike Srpske i Mađarske za podršku poljoprivredi okupila je danas veliki broj poljoprivrednika sa područja distrikta Brčko koji su saglasni da je ovakva vrsta pomoći, uz podsticaje koje daje lokalna Vlada, veoma značajna za sve one koji žive od poljoprivrede.
Pomoć poljoprivrednicima Vlade Mađarske u Srpskoj (FOTO: ustupljena fotografija) -
Pomoć poljoprivrednicima Vlade Mađarske u Srpskoj (FOTO: ustupljena fotografija)

- Imamo veoma lošu mehanizaciju tako da je svaka pomoć dobrodošla - rekao je poljoprivrednik iz Brčkog Mustafa Husko.

Poljoprivredni proizvođač Rajo Đukić nadovezao se da je novi traktor osnova za poljoprivrednog proizvođača.

Projekat, u okviru kojeg će moći da apliciraju za bespovratna sredstva za nabavku poljoprivrednih mašina, opreme i alata mađarskih proizvođača, sprovodi Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus".

Direktor Fondacije "Progresus" Andrea Јaglica, nakon prezentacije projekta, rekla je novinarima da je Vlada Mađarske odobrila podršku privredi Republike Srpske od oko 28 miliona evra u okviru koje će poljoprivredni proizvođači imati mogućnost da ostvare pravo na bespovratna sredstava u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra.

Ona je navela da je prioritetni uslov da poljoprivrednici žele da nabave mehanizaciju mađarske proizvodnje, da im se zemljište nalazi na teritoriji Republike Srpske ili Brčkog i da su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava.

Јaglica je rekla da će poljoprivrednici moći da se prijave na ovaj projekat od 1. septembra, a javni poziv će ostati otvoren do 15. oktobra.

Rok za isporuku opreme koju će poljoprivrednici da dobiju u okviru ovog programa jeste 30. septembar 2023. godine.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade distrikta Milenko Ninković, koji je prisustvovao prezentaciji, istakao je da Vlada distrikta, kroz podsticaje, poljoprivrednim proizvođačima na godišnjem nivou izdvaja oko 15 miliona KM.

- Ovo će biti dodatna stimulacija poljoprivrednim proizvođačima prilikom čega će imati mogućnost da ostvare i 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije - dodao je Ninković.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.