latinica  ћирилица
17/08/2022 |  20:59 ⇒ 20:59 | Autor: sputniknews.com

Bocan-Harčenko uvjeren: Vučić neće uvesti sankcije Rusiji

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je uvjeren će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ostati pri svojoj politici odbacivanja bilo kakvih sankcija Rusiji.
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Pitanje pritisaka i pokušaja da se primora Beograd da okrene leđa Rusiji postoji i postojaće, ali na osnovu Vučićevih zvaničnih izjava i da kažem ličnu stvar, na osnovu kontakata sa njim postoji razlog da se kaže da je Vučićev pristup odbacivanja antiruskih mjera veoma stabilan i principijelan i ima razloga da očekujemo da će se tako nastaviti - rekao je Bocan-Harčenko za televiziju Rusija-24.

Prema njegovim riječima, Vučićev stav je sasvim jasan i definitivan u kontekstu linije koju Srbija vodi strateški, dugoročno i koju Srbija nije napustila, uključujući ulazak u Evropsku uniju i nastavak pristupnih pregovora.

- Druga stvar je što je Zapad sve zahtjeve za evropski put Beogradu sveo na tri (zahtjeva): pridruživanje antiruskim sankcijama, priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova i smanjenje veza sa rukovodstvom Republike Srpske - rekao je Bocan-Harčenko.

On je istakao da su to zahtjevi koji su najosjetljiviji i apsolutno neprihvatljivi za Beograd.