latinica  ћирилица
18/08/2022 |  07:15 ⇒ 09:33 | Autor: TANЈUG

U Briselu nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou

U Briselu će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, na najvišem nivou, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će se, najprije, sastati sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a zatim bi, kako je planirano, trebalo da bude održan zajednički sastanak sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Predsjednik Srbije juče se sastao sa generalnim sekretarom NATO Јensom Stoltenbergom, a poslije tog susreta napomenuo je da će ovi razgovori biti teški, jer nema saglasni sa Prištinom gotovo ni po jednom pitanju, ali da se Srbija drži međunarodnog javnog prava, povelje UN, Rezolucije UN i Briselskog sporazuma, svega što je potpisano.

On je istakao i da je u razgovorima Beograda i Prištine potreban racionalan pristup i kompromisno, a ne rješenje po nečijim željama kojima bi se Srbija ucjenjivala ili joj se izdao nalog kako da se ponaša.

- Oni kažu "mi čekamo uzajamno priznanje, a ako se to ne desi biće kriva Srbija". To ne funkcioniše tako. Moramo da razgovaramo, da vidimo koje bi bilo pravo kompromisno rješenje. Mi smo spremni za to - rekao je Vučić u Briselu na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO.

I prije odlaska u Brisel Vučić je jasno poručio da sve što je dogovoreno mora biti sprovedeno, sa naglaskom na formiranje Zajednice srpskih opština.

Tokom jučerašnjeg dana Vučić je odvojeno razgovarao sa Lajčakom, kao i sa specijalnim predstavnikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i na tim sastancima ponovio da Srbija insistira na punom sprovođenju potpisanih i prihvaćenih sporazuma iz Brisela, jer je Beograd sve svoje obaveze u potpunosti ispunio.

Sa Stoltenbergom je juče razgovarao i Aljbin Kurti, koji je rekao da Priština neće odustati od primjene odluke o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama, navodeći da oni ispunjavaju svoje zakonske obaveze, kao i da se kako tvrdi, Beograd sa tim saglasio još 2018. godine.

Najavljujući razgovor u Briselu Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) navela je da je cilj sastanka iznalaženje puta za napredak u dijalogu i postizanje sveobuhvatnog rješenja za normalizaciju odnosa.

Na dnevnom redu današnjih razgovora biće i aktuelna pitanja, a cilj EU je, kažu, da se smanje trenutne tenzije na terenu.

Nastavak dijaloga uslijedio je dvije sedmice nakon tenzija na KiM, izazvanih odlukom Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, čije je sprovođenje, poslije intervencije SAD i EU, odloženo do 1. septembra.

Sa predsjednikom Srbije u dijalogu u Briselu učestvuje i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.