latinica  ћирилица
18/08/2022 |  09:13 ⇒ 10:14 | Autor: SRNA

Večernje novosti: Do izbora stiže drugi kontingent njemačkih vojnika

Drugi kontingent njemačkih vojnika, koji će biti stacioniran u okviru mirovne misije EU "Altea", stiže u BiH do početka izbora zakazanih za 2. oktobar, objavile su Večernje novosti.
Pripadnici EUFOR-a u Banjaluci - Foto: RTRS
Pripadnici EUFOR-a u BanjaluciFoto: RTRS

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost Slobodan Župljanin rekao je za ovaj list da će njemački vojnici u BiH djelovati u dva pravca, od kojih će prvi biti obavještajni, dok će se drugi odnositi na rad Kristijana Šmita kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

- Ovo su vojnici obučeni i za prikupljanje informacija koje će slati u Njemačku na dalju obradu. Mnogi od njemačkih vojnika koji su stigli zapravo su obavještajci. Njemačka definitivno želi da ima jak obavještajni sektor u BiH - naveo je Župljanin.

On je napomenuo da je Šmit nedavno imao velike probleme sa Bošnjacima kada je najavio intervencije na Izbornom zakonu BiH, ali je krucijalne izmjene na kraju stavio na čekanje zbog ogromnog pritiska bošnjačke politike.

- Njemački vojnici sada su došli u BiH i kako bi zaštitili Šmita kada ponovo dođe do pobune Bošnjaka, jer očigledno nemaju povjerenje u snage koje se nalaze u toj zemlji. Tako da je Šmit dolaskom njemačkog kontingenta dobio i "tjelohranitelje" koji će mu biti konstantno na raspolaganju - kaže Župljanin.