latinica  ћирилица
18/08/2022 |  09:23 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

Višković: Јedina formula opstanka BiH je unutrašnji dogovor (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da je jedina formula opstanka BiH dogovor konstitutivnih naroda i institucija unutar BiH, bez miješanja stranaca.
Radovan Višković - Foto: SRNA
Radovan ViškovićFoto: SRNA

Višković je u intervjuu za Srnu rekao da je teško razvijati odnose u BiH - zemlji gdje odlučuju stranci i koja nema budućnost, dok se ne prepusti domaćim predstavnicima vlasti da se dogovaraju i sarađuju.

On je naveo da su lažne priče pojedinih stranaca da su njihove namjere prema BiH i narodima koji ovdje žive dobronamjerne, te da u takve priče više ne vjeruju ni mala djeca.

Višković je naglasio da ima određenih predstavnika međunarodne zajednice koji se zaista trude da naprave nešto dobro za BiH i omoguće da se legalno izabrani predstavnici u BiH dogovaraju o budućnosti ove zemlje, ali da su, nažalost, manjina.

- Većina, iz nekih svojih razloga, sve ono što ne mogu da riješe kod svoje kuće pokušavaju to da rješavaju u BiH. BiH u raljama takvih pojedinaca nema izglednu i svijetlu budućnost - istakao je Višković.

BiH ЈE PROTEKTORAT

On je dodao da praksa pokazuje da BiH nije suverena zemlja, već protektorat, usljed strane dominacije u Ustavnom sudu BiH, OHR-a i ostalih.

- I posljednja odluka u vezi sa Izbornim zakonom BiH gdje jedan čovjek, neizabrani zvaničnik koji dođe iz neke druge zemlje, pa makar bila i Njemačka, donese odluku kako se trebamo ponašati u BiH - nije dobro za BiH. Svi koji to misle i rade nisu u pravu i često im kažem to u lice, iako im nije drago da to čuju - rekao je Višković.

On je ocijenio da je BiH bogata zemlja vrijednih, časnih i poštenih radnika i ljudi, koja može biti u rangu većine evropskih zemalja.

- Onog momenta kada dozvole da predstavnici institucija u BiH naprave dogovore i kompromise, da ne podržavaju ni jedne, ni druge, ni treće, da se radi po Ustavu i zakonu, onda ova zemlja ima budućnost. Do tada je ova zemlja zaglavljena u nekim raljama gdje ne vidim da će se brzo spasiti - konstatovao je Višković.

AKO ŽELI DA BUDE VISOKI PREDSTAVNIK ŠMIT MORA DOBITI LEGALITET U SB UN

Komentarišući razgovore pojedinih predstavnika opozicije sa Kristijanom Šmitom, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH jer nije izabran u Savjetu bezbjednosti UN, premijer Srpske je rekao da nije problem razgovarati sa njim kao građaninom Njemačke, ali ne sa Šmitom kao visokim predstavnikom.

On je napomenuo da je Dejtonskim sporazumom jasno definisano da visokog predstavnika imenuje Savjet bezbjednosti UN, što nije slučaj sa Šmitom zbog čega i smatra da je BiH u velikoj dubiozi iz koje teško može isplivati.

- Apsolutno nemam ništa protov Šmita kao građanina jedne velike, moćne evropske zemlje kao što je Njemačka. Poštujem ono što je radio kao ministar, ali gospodin Šmit ako želi da bude visoki predstavnik u BiH mora dobiti svoj legalitet u Savjetu bezbjednosti UN. Sve mimo toga nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom i tu je stav Republike Srpske više nego jasan - rekao je Višković.

STAV SRPSKE O NATO-u ЈE ЈASAN

Predsjednik Vlade Republike Srpske je naglasio da je jasan stav Republike Srpske kada je riječ o NATO-u, jer su još svježe rane od bombardovanja Srpske i ubijanja njene djece.

Višković je naveo da Republika Srpska prati stav Srbije o ovom pitanju.

- Onako kako se ponaša Srbija, ponašaće se i Republika Srpska i to je valjda jasno i generalnom sekretaru NATO-a /Јensu Stoltenbergu/ i svima u BiH - naglasio je Višković.

On je dodao da i Stoltenbergove izjave o navodnom malignom uticaju ili separatističkoj retorici iz Srpske nisu realne, te je upitao koji je separatizam Republika Srpska poslala prema BiH i bilo kome na svijetu ako je rekla da želi da se poštuje Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

- Ako je separatizam poštovati Ustav i Dejtonski sporazum - onda smo separatisti - poručio je Višković.

On je rekao da Stoltenberg nije zabrinut za ratnohuškačku priču i strijele mržnje i zavade koje se svakodnevno upućuju iz FBiH, ali ga brine Republika Srpska i navodni maligni uticaj, vjerovatno jer Srpska dobija ruski gas, a time i BiH, kojim se griju i mnogi ambasadori u Sarajevu.

Višković je naveo da je cijena gasa u BiH znatno niža u odnosu na cijenu koju plaćaju zemlje Evropske unije.

- Zahvaljujući Republici Srpskoj cijela BiH ima socijalnu cijenu gasa u današnjim uslovima i to se onda naziva malignim uticajem - rekao je Višković.

SARADNjA SA ISTOČNIM CIVILIZACIЈAMA

Govoreći o saradnji Srpske sa Kinom, Višković je istakao da je riječ o mnogoljudnoj zemlji sa velikim kapacitetima, od kojih se može saznati i dobiti više rješenja, a time izabrati i najpovoljnije.

On je dodao da dvije trećine svjetske civilizacije čini nekoliko zemalja sa Bliskog i Dalekog istoka, koje su geografski, po broju stanovnika i ekonomski snažnije od Evropske unije, što treba uvažavati kod donošenja nekih odluka i poteza.