latinica  ћирилица
18/08/2022 |  10:00 ⇒ 11:39 | Autor: SRNA

Ministarstvo odbrane Rusije: Kijev planira provokaciju u Zaporožju tokom posjete Guteresa

Kijev planira provokaciju kod nuklearne elektrane Zaporožje tokom posjete generalnog sekretara UN Antonija Guteresa Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Nuklearka (foto:EPA-EFE/SERGEI SUPINSKY) -
Nuklearka (foto:EPA-EFE/SERGEI SUPINSKY)

- Kijevske vlasti planiraju da 19. avgusta insceniraju napad na nuklearnu elektranu Zaporožje tokom posjete generalnog sekretara UN Antonija Guteresa. Kao rezultat provokacije, Rusija će biti optužena za izazivanje katastrofe u ovoj elektrani - rekao je novinarima portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je istakao da jedinice 44. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine planiraju da sutra izvrše artiljerijski napad na elektranu sa položaja u gradu Nikopolj.

- Krivica za posljedice udara biće prebačena na Oružane snage Rusije - upozorio je Konašenkov.

Prema njegovim riječima, kako bi se pripremila provokacija, komanda ukrajinske operativno-taktičke grupe postavlja položaje za praćenje radijacije u Zaporožju i organizuje vojnu obuku u uslovima radijacije u području, prenio je Sputnjik.

Komentarišući izjave Konašenkova, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova naglasila je da se ne radi samo o provokaciji, već o "nuklearnoj ucjeni".

- Šta drugo može da bude? Prolongirana provokacija u vezi sa nuklearnim postrojenjem, gdje postoji direktna prijetnja nuklearnoj energiji. Koje druge riječi se mogu upotrijebiti? - upitala je Zaharova.