latinica  ћирилица
18/08/2022 |  10:08 ⇒ 10:08 | Autor: SRNA

Krajišnik o usporavanju rasta BDP u Evropi: Srpska se još dobro drži

Rast bruto domaćeg proizvoda Republike Srpske u prvom kvartalu za više od četiri odsto predstavlja dokaz da usporavanje rasta u Evropi usljed aktuelnih geopolitičkih odnosa još nije stiglo u Srpsku, koja se i dalje "dobro nosi sa opštim stanjem u okruženju", izjavio je predsjednik Fiskalnog savjeta Srpske Milenko Krajišnik.
Milenko Krajišnik - Foto: SRNA
Milenko KrajišnikFoto: SRNA

- Oporavak od velike krize iz 2020. godine uzrokovane virusom korona je još prisutan. Iz okruženja, s obzirom da smo mala, otvorena ekonomija, stižu sva dešavanja i tako se i inflacija iz zone evra preliva u Republiku Srpsku, odnosno u BiH i već je prešla 10 odsto - rekao je Krajišnik.

On je za Srnu istakao da prelazak inflacije u toj visini u principu postaje zabrinjavajući, jer Srpska nema baš mnogo instrumenata da se bori sa takvom vrstom inflacije, s obzirom na to da je uzrokovana poremećajima na svjetskom tržištu i najvećim dijelom je uvezena.

- Pokušava se održati domaća tražnja i to se dešava tako što rast plata prati rast inflacije. U principu politika Vlade Republike Srpske koja se može vidjeti u njenim posljednjim odlukama jeste takva da se pokušava održati ravnoteža - naveo je Krajišnik.

On je dodao da je održavanje takve ravnoteže važno ne samo zbog agregatne tražnje, nego i u socijalnom smislu, jer je čuva realni dohodak zaposlenih, odnosno stanovništva.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Viškvić rekao je u intervjuu Srni da je BDP u Republici Srpskoj u prvom tromjesečju ove godine povećan za 4,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Zbirna inflacija u junu ove godine u Republici Srpskoj u odnosu na isti mjesec prošle godine veća za 14,3 odsto, ali i rast plata u Srpskoj iznosi 16,8 odsto. Trenutno se primjećuje, što je dobro, da inflacija polako stagnira u odnosu na prethodne mjesece - naveo je Višković.