latinica  ћирилица
18/08/2022 |  11:02 ⇒ 17:39 | Autor: RTRS

Republika Srpska ima značajan banjski resurs (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obišao je objekat za liječenje, rehabilitaciju i rekreaciju u okviru Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Srpskim Toplicama.
Dodik u Srpskim Toplicama - Foto: RTRS
Dodik u Srpskim ToplicamaFoto: RTRS

Objekat u izgradnji, osim Dodika, obišli su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i ministarka finansija Zora Vidović.

Dodik je rekao da očekuje da ovaj objekat, sa više od 50 ležajeva, bude u funkciji za oko osam mjeseci.

On je istakao da Republika Srpska ima značajan banjski resurs i da institucije Srpske kontinuirano ulažu znatna sredstva da bi bila obezbijeđena šira ponuda za turiste i one kojima su potrebna banjska liječenja.

Dodik je naglasio da po uzoru na Sloveniju, koja je posljednjih 20 godina znatno unaprijedila banjski sektor, Republika Srpske želi isto, s obzirom da sve banje imaju termalnu vodu i poznate su kao banje koje liječe određene bolesti.

On je podsjetio da je prethodni objekat na lokaciji u Srpskim Toplicama privatizovan još prije raspada Јugoslavije, što nije bio dobar potez, te da je Republika Srpska uspjela to da vrati u svoje vlasništvo na način da su od banke, koja je aktivirala hipoteku, otkupili prostor i obezbijedili finansijska sredstva da se izgradi banjski rekreativni i rehabilitacioni centar.

Šeranić je rekao da je Vlada Srpske izdvojila deset miliona KM za novi objekat za liječenje, rehabilitaciju i rekreaciju u okviru Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Srpskim Toplicama, a čime će značajno biti unaprijeđena zdravstvena usluga u Srpskoj.

- Ovo je samo jedan segment naše vizije kada je riječ o razvoju zdravstva. Zavod "Dr Miroslav Zotović" je referentna ustanova kada je riječ o različitoj vrsti rehabilitacije - rekao je Šeranić.

Direktor Zavoda Goran Talić rekao je da bi objekat trebalo da bude u funkciji u aprilu ili maju sljedeće godine, a sadrži otvoreni i zatvoreni bazen, neophodne sadržaje za rehabilitaciju i velnes.

Savjetnica direktora Zavoda Snježana Novaković Bursać rekla je da su od početka projekta vodili računa da svaki segment bude pametno iskorišten i u funkciji unapređenja zdravlja, prevencije bolesti i liječenja i rehabilitacije.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić rekao je da će ovaj objekat doprinijeti unapređenju turističke ponude Banjaluke.

Dodik u obilasku objekta u izgradnji Zavoda u Srpskim Toplicama (Foto: RTRS)

Izgradnja nove oaze zdravlja u Zavodu "Dr Miroslav Zotović" počela je 2019. godine, sa tendencijom da bude ekonomski i energetski samoodrživa.

Novi kapaciteti u Zavodu trebalo bi da budu u upotrebi sljedeće godine.

Dodik u Srpskim Toplicama (Foto: RTRS)