latinica  ћирилица
18/08/2022 |  12:17 ⇒ 17:45 | Autor: SRNA

Novi Grad: Ulicama patrolirala konjica Žandarmerije (VIDEO)

Konjica Žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je prvi put patrolirala ulicama Novog Grada.
Novi Grad: Ulicama patrolirala konjica Žandarmerije - Foto: SRNA
Novi Grad: Ulicama patrolirala konjica ŽandarmerijeFoto: SRNA

Zamjenik komandira Јedinice žandarmerije - konjica i službeni psi Dane Bajić izjavio je da su ovo redovne patrolne aktivnosti.

- Ovo je preventivna aktivnost a cilj je da se građani upoznaju sa Јedinicom koja je najmlađa u sastavu MUP-a Republike Srpske. Hoćemo da Јedinicu približimo građanima, predstavimo naš rad i ulogu MUP-a Srpske - rekao je on.

Prema njegovim riječima, zadatak Јedinice je patrolna djelatnost, a mogu djelovati i represivno ako se za to ukaže potreba, kada je narušen javni red i mir.

On je naveo da Јedinica trenutno raspolaže sa 10 službenih konja, četiri njemačka sportska konja i šest lipicanera sa domaće ergele.

U Novi Grad danas su doveli njemačke sportske konje Јarila i Deduna.

Bajić je rekao da se obuka realizuje u Centru za obuku u Zalužanima, a da su konjanici prošli obuku MUP-a Srbije.

- Јedinica raspolaže sa 19 službenih pasa. Četiri su specijalnosti za upotrebu službenih pasa: odbrana i napad, praćenje ljudskog mirisa, detekcija minsko- eksplozivnih sredstava i detekcija opojnih sredstava - objasnio je Bajić.

On kaže da su službeni psi u policijskim upravama Doboj, Istočno Sarajevo i Foča.

Zamjenik komandira Policijske stanice Novi Grad Dušan Stupar rekao je da je konjica Žandarmerije danas prošla glavnom ulicom u Novom Gradu te Njegoševom i Kej vojvode Stepe.

Patrola je izazvala interesovanje građana, posebno najmlađih.