latinica  ћирилица
18/08/2022 |  12:32 ⇒ 18:19 | Autor: TANЈUG

Sastanak Zelenskog, Guteresa i Erdogana danas u Lavovu

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski, imaće danas trilateralni sastanak sa generalnim sekretarom UN i turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom u Lavovu.
Lavov (Foto arhiv: EFE/VITALIY HRABAR) -
Lavov (Foto arhiv: EFE/VITALIY HRABAR)

Zelenski će u ranim popodnevnim satima imati prvo jednosatni sastanak sa Erdoganom prije nego što se obojici pridruži Guteres, koji je juče doputovao u Lavov, prenosi AP.

Kao potencijalni moćni posrednik, turski predsjednik iskoristiće svoju prvu posjetu Ukrajini od početka rata, kako bi se pronašli načini za proširenje izvoza ukrajinskih žitarica u siromašne zemlje, dok će se generalni sekretar UN Antonio Guteres fokusirati na smirivanje nestabilne situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje koja je pod kontrolom ruskih snaga, navodi američka agencija.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ugostiće obojicu daleko od linija fronta, u zapadnom gradu Lavovu, gdje će takođe biti na dnevnom redu i diplomatski napori koji bi pomogli okončanje rata.

Ranije ovog mjeseca Erdogan je o istim pitanjima razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prošlog mjeseca, Turska i UN pomogli su postizanje sporazuma Kijeva i Moskve koji je otvorio put Ukrajini da izveze 22 miliona tona kukuruza i drugih žitarica zarobljenim u njenim crnomorskim lukama od ruskog napada 24. februara, navodi AP.