latinica  ћирилица
18/08/2022 |  13:33 ⇒ 14:03 | Autor: sputniknews.com

Može li Abazovićeva Vlada preživjeti dvije inicijative za smjenu

Skupština Crne Gore razmatraće sjutra prvu inicijativu da se vladi premijera Dritana Abazovića izglasa nepovjerenje na prijedlog DPS-a i njenih tradicionalnih partnera. O drugom prijedlogu za glasanje o povjerenju vladi, koji su inicirale Demokrate, DF, PZP, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora glasaće se 2. septembra.
Dritan Abazović (Foto: Tanjug/ Risto Božović) -
Dritan Abazović (Foto: Tanjug/ Risto Božović)

Vlada Dritana Abazovića, koji je na poziciji predsjednika Vlade od 28. aprila, izgubila je podršku Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), nakon što je 3. avgusta potpisala Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Takav potez izazvao je reakciju partije Mila Đukanovića (DPS), koja je zajedno sa SDP-om, SD-om, Liberalnom partijom i DUA podnijela inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi koju je potpisalo 36 poslanika. Aktuelnu vlast čine GP URA, Socijalistička narodna partija, Bošnjačka stranka, SDP i albanske partije, uz manjinsku podršku DPS-a.

Nakon potpisivanja Temeljnog ugovora, koji reguliše međusobni odnos države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, DPS i SDP su otkazale podršku aktuelnoj vladi. Bošnjačka stranka će se u vezi s navedenom inicijativom izjasniti danas, dok je ukupno devet poslanika GP URA i SNP-a najavilo da će biti protiv izglasavanja nepovjerenja.

Odluka da li će sjutra pasti Abazovićeva vlada je na poslanicima Demokrata, jer bi njihovim glasovima bila obezbijeđena dovoljna većina za smjenu ili opstanak Vlade. Ono što je otvoreno pitanje jeste da li će Demokrate glasati za smjenu, jer se kao razlog navodi Temeljni ugovor. Iz ove partije su jasno poručili da aktuelna Vlada nema više podršku u parlamentu.
Druga inicijativa za smjenu vlade

Demokrate, Demokratski front, PZP, Prava Crna Gora i Ujeidnjena Crna Gora juče su predali drugu inicijativu za smjenu Vlade i predsjednice Skupštine Danijele Đurović o kojoj će se odlučivati na sjednici Skupštine 2. septembra.

Kao razlozi navedeni su da “ne postoje elementarni politički preduslovi za njeno dalje funkcionisanje i opstanak. 43. Vlade Crne Gore, koja je formirana prekomponovanjem političke scene koja je bila aktuelna nakon izbora 30. avgusta 2020. Ovako formirana vlada odvela je državu u duboku nestabilnost i tešku političku, društvenu i institucionalnu krizu“, navodi se u prijedlogu koji potpisuje 32 poslanika.

Pred poslanicima su dvije inicijative za smjenu Vlade, a 43. Vlada mogla bi biti smijenjena već sutra, na vanrednom zasjedanju. Ono što je činjenica jeste da smjenu kabineta Abazovića traži ukupno 68 od 81 poslanika.

Ukoliko sutra ili 2. septembra bude izglasano nepovjerenje Vladi Crne Gore, Ustav propisuje obavezu predsjednika Crne Gore da obavi razgovore sa svim partijama i da ukoliko neko od poslanika obezbijedi 41 potpis, što je većina u Skupštini Crne Gore, onda mu se dodjeljuje mandat za sastav Vlade. Ukoliko pak niko ne obezbijedi potrebnu većinu u predviđenom roku, predsjednik Crne Gore raspisuje vanredne parlamentarne izbore.