latinica  ћирилица
18/08/2022 |  14:27 ⇒ 14:40 | Autor: TANЈUG

Film "Strahinja Banović" jedini kandidat iz regiona za evropskog Oskara (VIDEO)

Evropska filmska akademija objavila je prvi izbor filmova koji će se ove godine takmičiti u više kategorija za nagrade EFA, a među 30 evropskih ostvarenja i jedina većinska produkcija iz našeg regiona je film Stefana Arsenijevića "Strahinja Banović", saopštili su iz Filmskog centra Srbije.
Film "Banović Strahinja" (Foto: Screenshot/ YouTube) -
Film "Banović Strahinja" (Foto: Screenshot/ YouTube)

Ovogodišnja svečana ceremonija dodjele nagrada održaće se po 35. put u decembru u Rejkjaviku.

Arsenijević je sa filmom “(A)torzija“ već jednom osvojio nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film 2003. godine.

“Strahinja Banović“ je svjetsku premijeru imao na jednom od najvažnijih evropskih festivala, 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gdje je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film.

Ovo je prvi put u ovom vijeku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svjetskih festivala najvažnije A kategorije.

“Strahinja Banović“ je do sada učestvovao na 40 međunarodnih filmskih festivala i osvojio 20 nagrada.

Ovo ostvarenje će se naći u domaćim bioskopima na jesen.

Film je moderna adaptacija čuvene narodne epske pjesme "Banović Strahinja", smještena u savremeni kontekst izbjegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja.

Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbjegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbjeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

U snažnoj i autentičnoj ljubavnoj priči glavne uloge igraju francuski glumac Ibrahim Koma, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil.

Značajna uloga pripala je Nebojši Dugaliću.

Zanimljivo je da sve statiste i pojedine manje uloge u filmu tumače pravi migranti iz više izbjegličkih kampova u Srbiji.

Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije. Srpski producent je Miroslav Mogorović ispred kuće Art & Popcorn, u saradnji sa Cinamon Filmom.

Reditelj Stefan Arsenijević slavu je stekao sa kratkim filmom "(A)torzija" za koji je dobio Zlatnog medvjeda na Berlinskom festivalu, Nagradu Evropske filmske akademije i potom bio nominovan za Oskara.

"Strahinja Banović" je njegov drugi dugometražni film, nakon ostvarenja “Ljubav i drugi zločini“ koji je premijerno prikazan na Berlinalu.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Savjeta Evrope - Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar, Kreativna Evropa - MEDIA i Vlada Republike Srbije.