latinica  ћирилица
18/08/2022 |  15:25 ⇒ 15:25 | Autor: RTRS

Švajcarski biciklista tokom avanturustičkog putovanja stigao do Doboja

Pedesetosmogodišnji Švajcarac Beno Šnojli stigao je u Doboj kao jedno od odredišta, tokom dvosedmične biciklističke rute po Evropi.
Švajcarski biciklista u Doboju - Foto: RTRS
Švajcarski biciklista u DobojuFoto: RTRS

Za Dobojlije je odmah rekao da su ljubazni i susretljivi. Biciklom putuje od Dubrovnika do Švajcarske. Tokom ovog avanturističkog putovanja, na kratko se zaustavio i u Doboju.

Od Dubrovnika,preko Mostara do Doboja. Namjera mu je da preko Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije stigne do grada Murten u Švajcarskoj.

- Ljudi su prijatni i gostoljubivi. Јedino je malo problem što sam vegetarijanac, a ovdje uglavnom jedu meso - rekeao je Šnojli.

Iako kratko, za Dobojlije ima samo riječi hvale. S njima je prošetao kroz grad i obišao tvrđavu.

- Pokazao sam mu naše vjerske objekte i našeg ćiru koji se nalazi u centru grada - rekao je direktor Turističke organizacije u Doboju Vanja Vanovac.

Trideset godina star, bicikl još služi Benovim avanturama. Putovao je kroz Švajcarsku, do Francuske, Danske, Holandije i Austrije, a prvi put odlučio je da vozi državama Balkana. Dnevno pređe više od 100 kilometara.

- Sasvim slučajno sam odabrao ovu rutu. Doputovao sam avionom, ali se vraćam biciklom. Spavao sam pod otvorenim nebom, iskustva su mi pozitivna. Uzeo sam godišnji da bih putovao i uživao. Volim vožnju, ne volim pritiske, na biciklu se osjećam slobodno - istakao je Šnojli.

Po profesiji bravar, dobro zarađuje, a za ovakva putovanja ,kaže, ne treba mu mnogo novca. Upoznaje predjele i države, a najviše ga raduju susreti s ljudima.