latinica  ћирилица
18/08/2022 |  16:01 ⇒ 16:04 | Autor: SRNA

Skrnavljenje manastira Žiča - čin vandalizma i nepoštovanje kulture

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je skrnavljenje fresaka u manastiru Žiča, urezivanjem imena posjetilaca na ovaj spomenik kulture od izuzetnog značaja za Srbiju.
Manastir Žiča - Foto: RTRS
Manastir ŽičaFoto: RTRS

Iz Ministarstva su poručili da je očuvanje kulturnog nasljeđa od civilizacijskog značaja i da je skrnavljenje spomenika čin vandalizma i nepoštovanja sopstvene kulture i kulture uopšte.

Naglašeno je da se srpski narod vjekovima suočavao sa najtežim iskušenjima i uprkos njima ostao posvećen očuvanju svojih kulturnih korijena, jer su oni najsnažniji čuvar cjelokupnog identiteta.

- Manastir Žiča nije jedini primjer ovakvog vandalizma. Nažalost, ovakve scene možemo vidjeti i u drugim manastirima i na spomenicima u Srbiji. Moramo razviti svjest da, ukoliko kao pojedinci ne brinemo o svom kulturnom nasljeđu, ne postoji institucija, država ili kazna koja to može nadomjestiti - zaključeno je u saopštenju Ministarstva.

Žiča je srpski srednjovekovni manastir koju je u prvoj polovini 13. vijeka podigao prvi srpski kralj iz dinastije Nemanjić – Stefan.

Manastir je 1979. godine proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja i nalazi se pod zaštitom države.