latinica  ћирилица
18/08/2022 |  18:00 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Šmitove "histerične" ocjene da su političari u BiH "smeće" kritikovali i u Njemačkoj (VIDEO)

Godinu dana kako mimo saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN uzurpira poziciju visokog predstavnika, Kristijan Šmit izazvao je veliku pažnju domaćih i svjetskih medija histeričnim govorom, u kojem je političare u BiH nazvao "smećem".
Kristijan Šmit - Foto: RTRS
Kristijan ŠmitFoto: RTRS

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik kaže da Šmit svojim ponašanjem konstatno pravi nered i da njegova uvredljiva izjava ne može biti usmjerena ka političarima iz Srpske, koji nemaju ništa s neuspjehom izborne reforme.

Dok federalni političari koje je Šmit prozvao ćute, ćuti i opozicija u Srpskoj, ali zato Šmitovo ponašanje nije prošlo bez kritika u Njemačkoj.

Visoki tonovi, prijeteća gestikulacija, neprimjerene i uvredljive poruke Kristijana Šmita šokirali su ovdašnju javnost.

- Smeće, potpuno smeće - rekao je Šmit.

Da ne bude zabune obraćao se političarima a ne običnim ljudima u BiH, bar tako kaže.

Germanska strogoća i diplomatska uštogljenost istopila se u trenutku. Pritisnut neuspjehom izborne reforme zbog suprostavljenih bošnjačko-hrvatskih zahtjeva, Šmit je bukvalno “pukao” pred kamerama. Okidač je bilo pitanje novinara o izmjenama Izbornog zakona. Zagalamio je da su ga čuli do rodne Njemačke.

- Dosta mi je ovoga. Postavljajte pitanja ali molim vas objavite ovo. I imajte u vidu kako ja donosim odluke i postupam s ljudima. Oprostite što sam ovako glasan ali mi je preko glave svih ovih uvreda koje su pogrešne - izjavio je Šmit.

- Sada smo se mogli uvjeriti da je pozicija tzv. visokog predstavnika ništa drugo do pozicija suverena, monarha pa čak i diktatora. Najviši tumač ustava lako se pretvori u vladara opijenog neograničenom vlašću. U što smo se u kratkom video uradku i uvjeriti - istakla je sociolog iz Sarajev Sanja Vlaisavljević.

Društvene mreže su se usijale od urnebesnih komentara. Od komičnih da je "Laki malo nervozan", sarkastičnih koji pokazuju "zabrinutost" Valentina Incka za nasljednika, do onih koji odobravaju Šmitov oštar vokabular prema političarima koji bi promjenama Izbornog zakona da "razvale" BiH. Srditi govor mnoge je asocirao na "Švabu" iz minhenske pivnice.

- Vidim da je ovaj Šmit pobjesnio zbog tog Izbornog zakona, to je baš ružno. Ona faca koju smo juče vidjeli podsjeća na neke istorijske face koje smo mogli da gledamo u prošlosti - rekao je Dodik.

- Ovo pokazuje njegov dubok prezir prema političarima onaj ko ne poštuje legitimne političke predstavnike jednog naroda ne poštujue ni narod smeće političlari smeće narod - naveka je Vlaisavljević,

Da li se razlog za čudno Šmitovo ponašanje krije u strahu od ponovnog protesta i mase Bošnjaka pred OHR-om ,tek afektivno stanje koje je pokazao upućuje na nervozu zbog Izbornog zakona.

- Vidimo razjarenog Šmita, vidim da je govorio da su političari smradovi, ali ja sam razumio da se to odnosi na političare u Federaciji, a nas iz Republike Srpseke poziva na neke rakije da pijemo, što govori da smo dobri momci - kaže Dodik.

Šmitov ljutit govor izazvao je reakcije i u njemačkoj štampi. Špigl piše da njegov izliv bijesa nije nimalo diplomatski. Štutgarter algemajne da je izazvao veliko uzbuđenje u javnosti a Velt da je to glupost, potpuna glupost. S tim bi se složila većina građana u BiH, stoga pitanje- što ste nam ga i slali?