latinica  ћирилица
19/08/2022 |  12:11 ⇒ 18:58 | Autor: RTRS

Cvijanović u Pofalićima: Okupljeni oko istog cilja sigurni u budućnost (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas u Sarajevu, gdje je prisustvovala obilježavanju slave Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima, da Srbi žele da žive u miru, razvijajući svoje institucije i sarađujući sa Srpskom pravoslavnom crkvom.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

Cvijanović je rekla da su okupljanje oko poruka koje stoje iza velikih praznika, oko naučenog iz prošlosti i ciljeva u budućnosti, siguran put u prosperitetnu budućnost.

- Želimo da sarađujemo i sa nevladinim udruženjima i sa svima koji danas čine našu zajednicu, a to je Republika Srpska - rekla je Cvijanović.

Cvijanović je izrazila zadovoljstvo što već drugi put prisustvuje obilježavanju slave ovog hrama.

- Ovo je znak podrške našim ljudima, doduše, onim malobrojnim koji su ostali da žive u Sarajevu, ali isto i našim ljudima iz Istočnog Sarajeva koji vode računa i o potrebama Crkve ovdje - rekla je Cvijanović novinarima nakon liturgije i slavskog obreda.

Ona je zahvalila i sveštenstvu koje, kako je rekla, vodi računa o Srbima bez obzira gdje žive.

- Malo je Srba koji su ostali u Sarajevu da žive. Uglavnom su oni otišli sa svojim porodicama negdje daleko ili su na teritoriji Republike Srpske. To ne umanjuje našu potrebu da smo uvijek sa njima - rekla je Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Hram Svetog Preobraženja u Sarajevu danas je obilježio krsnu slavu, a kum slave ove godine je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Malo ili mnogo, tek očuvanje srpskih svetinja i srpskog identiteta pa i u Sarajevu, za kuma ovogodišnje slave Hrama, nema alternativu.

Uz podsjećanje na stradalništvo sarajevskih Srba i činjenicu da dio njih još nije ostvario prava koja imaju drugi narodi, Dodik je naglasio potrebu okupljanja srpske zajednice ne samo u porti hramova.

Kritike je uputio sarajevskim i federalnim vlastima koje bi grunt širom Srpske perfidno da preknjižavaju, a još nisu ispunile ni višedecenijsku obavezu – da vrate imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Hram je 8. septembra 1940. godine osveštao Njegova svetost patrijarh srpski Gavrilo, uz prisustvo brojnih vladika, 50 sveštenika, visokih zvanica i 50.000 vjernika. Od tada je svake godine u tom hramu proslavljano Preobraženje kao hramovna krsna slava.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas obilježava praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji je posvećen sjećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada on najavljuje svoje stradanje i slavu.