latinica  ћирилица
19/08/2022 |  12:17 ⇒ 12:21 | Autor: TANЈUG

Erdogan ponudio sastanak Zelenskog i Putina u Turskoj

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je danas da je tokom razgovora u Lavovu ponudio ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom da Ankara organizuje njegov sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Turskoj.
Erdogan i Putin (Foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Erdogan i Putin (Foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Ponovio sam da će se naša solidarnost i podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine nastaviti, baš kao što sam rekao Putinu tokom moje posjete Sočiju. Podsjetio sam Zelenskog da možemo da organizujemo njihov susret - rekao je Erdogan koji je juče u Lavovu boravio sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom.

Prema njegovim riječima, tokom trilateralnog sastanka bilo je riječi o koracima koji se mogu preduzeti za intenziviranje aktivnosti mehanizma za izvoz ukrajinskog žita.

Erdogan je rekao da planira da razgovara o situaciji u nuklearki Zaporožje sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i zatraži od njega da preduzme konkretne mjere.

Ocijenio je da tema nuklearke Zaporožje "nije slučajna" i poručio da Međunarodna agencija za atomsku energiju treba pažljivo da prati situaciju i na sebe preuzme određenu odgovornost za ono što treba da se uradi.

- Kada sam rekao "Ne želimo da doživimo novi Černobil", mislio sam na ovo. Razgovaraćemo o ovom pitanju sa uvaženim gospodinom Putinom i posebno ćemo ga pitati o tome, kako bi Rusija doprinijela u tom važnom koraku ka svjetskom miru - rekao je Erdogan u avionu po povratku iz Lavova.