latinica  ћирилица
19/08/2022 |  12:41 ⇒ 15:01 | Autor: SRNA

U rodnom selu Gavrila Principa ispisani ustaški simboli (FOTO)

U selu Obljaj u Bosanskom Grahovu, u neposrednoj blizini rodne kuće Gavrila Principa, na spomeniku i tabli na ulazu u selo iscrtani su ustaški simboli, potvrdila je Srni predsjedik Opštinskog vijeća Slađana Čeko.
Obljaj - ustaški simboli ispisani na tabli - Foto: SRNA
Obljaj - ustaški simboli ispisani na tabliFoto: SRNA

Čekova je rekla da je to uznemirilo stanovništvo Bosanskog Grahovo, pogotovo jer je danas vjerski praznik Preobraženje.

- Poruka je jasna, to je provokacija, ali i mržnja. Osuđujemo ovaj vandalski čin koji pokazuje da Srbi nisu dobrodošli na svoja vjekovna ognjišta - rekla je Čekova.

Ona je dodala da je slučaj prijavljen policiji.

Јedan od mještana ovoga sela rekao je Srni da je ovo incident za koji treba odogovarati jer se poslije njega ne osjeća bezbjedno.

- Ne osjećamo se ni malo prijatno, ali ni bezbjedno - rekao je mještanin.

Gavrilo Princip je rođen u zaseoku Obljaj kod Bosanskog Grahova 25. jula 1894. godine.

  OPIS: Obljaj - na spomeniku na ulazu u selo iscrtani su ustaški simboli (Foto: Srna)

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aleksandar Štrbac ocijenio je kao skandalozan i necivilizovan čin ispisivanje ustaških simbola u Obljaju, rodnom selu Gavrila Principa, te pozvao nadležne da hitno reaguju.

- Ovaj skandalozan i necivilizovan čin koji je na Preobraženje Gospodnje osvanuo u rodnom selu Gavrila Principa govori u prilog činjenici da na ovim prostorima i dalje postoje oni koji ovakvim provokativnim izlivima mržnje žele da zatru kako srpsku, tako i svjetsku istoriju - izjavio je Srni Štrbac.

On je ocijenio da je ispisivanje ustaških simbola nedjelo.

- Izvršiocima ovakvih nedjela mora biti jasno da se ničija ispisana svijetla prošlost nikad i nigdje nije mogla poništiti i prešarati nekakvim beznačajnim grafitima - ističe Štrbac.

Štrbac kaže da očekuje od nadležnih institucija da hitno reaguju.

- Od nadležnih kantonalnih i Federalnih institucija očekujem hitnu reakciju i istragu koja će pronaći počinioce ovog nedjela i unijeti mir među stanovnike herojskog Grahova - naglasio je Štrbac.