latinica  ћирилица
19/08/2022 |  12:46 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Potpisani posebni kolektivni ugovori za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture (VIDEO)

Posebni kolektivni ugovori za zaposlene u Republici Srpskoj u oblasti obrazovanja i kulture, te visokog obrazovanja i studentskog standarda potpisani su danas u Banjaluci.
Trivić-Gnjatić - Foto: RTRS
Trivić-GnjatićFoto: RTRS

Ugovore su potpisali predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić sa ministrom prosvjete i kulture Natalijom Trivić i ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđanom Rajčevićem.

Gnjatić je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ovih ugovora, jer će omogućiti kontinuitet ostvarivanja prava zaposlenih u ovim oblastima.

On je naveo da su Ugovorom u oblastima obrazovanja i kulture ostvarena poboljšanja za radnike u kombinovanim odjeljenjima viših i nižim razredima osnovne škole za po jedan procenat, te za zaposlene u oblasti vaspitanja i obrazovanja djece sa smetnjama u razvoju.

- Imamo poboljšanje i za koeficijente za predškolske ustanove u smislu sprevođenja neto na bruto iznos i definisani su najniži mogući koeficijenti, a to je da je najniža cijena rada 110 KM - rekao je Gnjatić novinarima u Banjaluci.

Trivićeva je rekla da je cilj Ministarstva da donese najbolja rješenja koja će poboljšati status zaposlenih u oblasti i kulture.

- Poboljšali smo status zaposlenih u predškolskim ustanovama, zatim nastavnika koji rade u kombinovanim odjeljenjima, te zaposlenima u školama za djecu sa poteškoćama u razvoju, gdje smo za pet odsto povećali plate radnicima koji nisu u vaspitnom procesu, ali su u neposrednom kontaktu sa ovom djecom - rekla je Trivićeva.

Rajčević je napomenuo da protekle tri godine nisu bile lake ni za ministarstva ni za sindikate, te izrazio zadovoljstvo što što je uprkos različitim otežavajućim okolnostima resorno ministarstvo našlo načina da četiri puta poveća plate zaposlenima.

- Ugovori koji su danas potpisani ukazuju na posvećenost ministarstava i Vlade Srpske da poboljša status naših radnika - rekao je Rajčević.