latinica  ћирилица
19/08/2022 |  13:04 ⇒ 13:04 | Autor: SRNA

Rajčević: Manjak studenata na nekim studijskim programima

U Republici Srpskoj postoji manjak studenata na nekim studijskim programima javnih univerziteta, pa je potrebno sačekati drugi i treći upisni rok da bi se sagledale sve činjenice u vezi sa brojem upisanih studenata u narednu akademsku godinu, rekao je ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević.
Srđan Rajčević - Foto: Screenshot
Srđan RajčevićFoto: Screenshot

On je naveo da je i u protekle tri godine na fakultetima Univerziteta u Banjaluci tokom prvog upisnog roka bio primjetan manjak studenata, ali je nakon drugog i trećeg upisnog roka broj upisanih studenata zadovoljavao zakonski minimum za održavanje nastave.

- Tokom protekle tri godine donijeli smo nove zakonske propise u oblasti visokog obrazovanja s ciljem poboljšanja situacije. Poboljšati stanje možemo na jedan način, a to je da poboljšamo kvalitet visokog obrazovanja sa aspekta nastavnog procesa i onoga što studenti izučavaju u našim visokoškolskim ustanovama - rekao je Rajčević u Banjaluci.

On je dodao da Republika Srpska godinama ima manjak studenata na određenim studijskim programima, dodajući da je takav trend prisutan i u zemljama regiona.

- Mislim da je to posljedica negativnih demografskih kretanja kojima je region zapadnog Balkana izložen duži niz godina - rekao je Rajčević.

On je naveo da je Ministarstvo u procesu pripreme prijedloga koje će uputiti Savjetu za visoko obrazovanje, a koji se tiču reformulacije pojedinih studijskih programa na kojima je prisutan manjak interesovanja na upisnim rokovima.

- Nisam sklon da ulazim u neke avanture tipa gašenja pojedinih studijskih programa koji su ključni za Republiku Srpsku, a koji su naconalnog ili identitetskog tipa. To se sigurno za mog mandata neće desiti. Ono što možemo da uradimo jeste da uđemo u inoviranje tih studijskih programa. Da ih učinimo atraktivnijim za studente - istakao je Rajčević.

Govoreći o aktivnostima koje je Ministarstvo preduzelo u protekle četiri godine na unapređenju visokog obrazovanja u Srpskoj, Rajčević je naveo da je izmjenom Zakona o visokom obrazovanju postignuto da prvi put članovi Savjeta za visoko obrazovanje postanu i predstavnici privrede.

- Nismo imali relevantne inpute od privrede šta bi se trebalo inovirati u određenim studijskim programima kako bi bili prilagođni tržištu rada. Sada to imamo - naveo je Rajčević.

On je dodao da je donošenjem Zakona o visokom obrazovanju privreda našla svoje mjesto u sistemu visokog obrazovanja.