latinica  ћирилица
19/08/2022 |  13:25 ⇒ 15:11 | Autor: Agencije

Skupština Crne Gore o povjerenju Vladi; Abazović: Јa sam premijer koji donosi teške odluke (VIDEO)

Predsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović optužio je Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića da preko dijela svojih medija koji, kako je rekao, "imaju fašističku notu" pokušava na svaki način da uruše ugled Crne Gore, jer nisu ni pomišljali da će neko ko je iz manjinskog naroda da se bavi ključnim problemima države.
Cetinje: Skupština Crne Gore - Foto: RTRS
Cetinje: Skupština Crne GoreFoto: RTRS

Abazović je rekao da DPS-u od prvog dana smeta to što je pripadnik manjinskog naroda na čelu Vlade.

- Ne znam da li ćete me okarakterisati kao evropskog, bivšeg, ovakvog ili onakvog premijera. Јa sam premijer koji je donosiio teške odluke, zaštitio nacionalne interese, sačuvao spoljnu politiku, ali i donio tešku odluku da me vi (DPS) podržite da budem premijer - rekao je Abazović.

Abazović je u Parlamantu istakao da je inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi zapravo podnesena jer je potpisan Temeljni ugovor.

- Prijetili ste da ćete, ako se potpiše Temeljni ugovor, srušiti Vladu. Nakon što je potpisan, rekli ste da ćete uspostaviti novu većinu koja će ga poništiti. Skrivanje iza evropejstva možete početi kroz kampanju koju ste počeli 28. aprila. Danas je prilika da se navedu imena ljudi koji su učesnici te kampanje - rekao je Abazović.

Poslanicima je poručio da danas mogu da se ujedine svi u mržnji, ali da je nit između ljubavi i mržnje tanka.

- Sljedeći put ujedinite se u ljubavi, ja ću biti zadovoljan, ujedinite se u ljubavi i progresu, a ne mržnji, da razgovaramo oko realnih stvari a ne o halucinacijama, to je evropski put, kada se jednom budemo ujedinili oko tih pitanje sva druga pitanja će se rješavati lako - rekao je.

U atmosferi linča, kazao je, teško je voditi državu.

- Navijam da moj nasljednik vodi državu u povoljnoj atmosferi - rekao je Abazović.

Šef poslaničke grupe DPS Danijel Živković je Abazoviću odgovorio da se bavi manipulacijama i da se, kako je kazao, krije iza Temeljnog ugovora.

Živković je uvjeren da će Abazovićeva vlada danas pasti.

Poslanici crnogorskog parlamenta danas će se, na vanrednoj sjednici, izjasniti o prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore. Na početku sjednice, jednoglasno je usvojen dnevni red.