latinica  ћирилица
19/08/2022 |  14:16 ⇒ 14:20 | Autor: RTS

Petković: Danonoćno tražimo rješenje, Vučić se obraća javnosti u nedjelju u 13.30

Direktor Kancelarije za KiM Petar Peković rekao je na konferenciji za medije da će se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratiti javnosti u nedjelju u 13.30, nakon sastanka sa Srbima sa KiM.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC)

Vučić ne može da se pomiri s tim da postoje sukobi, da nema kompromisa, danononćno se radi na tome da se nađe rješenje, rekao je Petković.

Petar Petković je rekao da je Vučić u Briselu branio poziciju Srbije i tragao za kompromisnim rješenjima, da se sačuva mir, ali i da je znao da na miran i mudar način odgovori predstavnicima međunarodne zajednice i Aljbinu Kurtiju.

Istakao je da Vučić od jutros razgovara sa svojim saradnicima i sa srpskim pregovaračkim timom nastavlja da radi na nalaženju kompromisnih rješenja.

- O jučerašnjem danu i svemu što se juče dešavalo, Vučić je jutros izvijestio i predsjednicu vlade kao i nekoliko funkcionera u Vladi Republike Srbije. Time smo bukvalno po povratku iz Brisela započeli naš danonoćni rad na traganju rješenja da sačuvamo mir i stabilnost. Od danas počinje naša trka s vremenom, kakao da pored svih problema i teškoća, pored gotovo nemogućih uslova koje stvara Aljbin Kurti, kako da osiguramo bolji život i mir za Srbe na KiM, da izbjegnemo sukobe i da nastavimo sa razvojem i napretkom cijele naše države - rekao je Petković.

Ističe da se razmatraju sva moguća rješenja koja će biti u interesu srpskog naroda na KiM i koja neće pogaziti interese države, a ići će u pravcu kompromisnog rješenja.

- To je razlog zbog čega vam se danas obraćam ja, a ne Vučić koji će se obratiti javnosti u nedelju u 13.30 iz Palate Srbija, a razlog je taj što Vučić nikada ne izlazi za govornicu, ne govori šta je nerealno i ne obećava predloge i rješenja koja ne može da ispuni, iako ovdje mnoge stvari ne zavise od nas. Potrebna je druga strana koja mora da se složi i ide u pravcu kompromisnih rješenja - rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Petković navodi da je jučerašnji dan je bio izuzetno težak i da ne može da kaže da je bio uspješan, ali da su dali sve od sebe da se sačuva mir i da se ide dalje u razgovore kako bi se došlo do kompromisnog rešenja.

- Naša strana je juče izašla sa dva prijedloga kada je riječ o slobodi kretanja. Odnosno kako da pronađemo rješenje pre 1. septembra, jer je za tada Kurti "nasilnim odlukama najavio sprovođenje reciprociteta" - kaže Petković.