latinica  ћирилица
19/08/2022 |  15:56 | Autor: SRNA

Lučić: Pronaći i kazniti počinioce vandalizma u Bosanskom Grahovu

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić najoštrije je osudio incident i vandalski čin iscrtavljanja uvredljivih grafita i ustaških simbola na spomeniku i tabli kod rodne kuće Gavrila Principa u Bosanskom Grahovu i zatražio da se počinioci odmah pronađu i kazne u skladu sa zakonom.
Miloš Lučić - Foto: RTRS
Miloš LučićFoto: RTRS

- Ovo je još jedna u nizu provokacija sa kojima se suočavaju srpski povratnici u Federaciji BiH. Ove provokacije su u posljednje vrijeme vrlo učestale i njima se šalju zastrašujuće poruke povratnicima koji se zbog toga osjećaju nesigurno i veoma zabrinuto za svoju budućnost u mjestima povratka - rekao je Lučić Srni.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice zahtijeva od nadležnih institucija da se počinioci odmah pronađu i kazne u skladu sa zakonom.

- U ovom slučaju je riječ o provokaciji iz koje isijava mržnja s obzirom da je ovaj vandalizam počinjen u neposrednoj blizini rodne kuće Gavrila Principa. Svi dobro znamo da je Gavrilo Princip za srpski narod simbol borca za pravdu i slobodu - rekao je Lučić.

On je dodao da se moraju uvažavati i poštovati različitosti jer bez toga BiH ne može napredovati kao demokratsko i prosperitetno društvo.

U selu Obljaj u Bosanskom Grahovu, u neposrednoj blizini rodne kuće Gavrila Principa, na spomeniku i tabli na ulazu u selo iscrtani su ustaški simboli.