latinica  ћирилица
19/08/2022 |  17:16 ⇒ 17:19 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije služio prvu liturgiju u Sabornom hramu u Zagrebu poslije zemljotresa

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas prvu liturgiju u Sabornom hramu u Zagrebu nakon što je hram pretrpio ozbiljna oštećenja u zemljotresima prošle godine, te izrazio radost zbog dosadašnjih uspješnih radova na njegovj obnovi.
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Patrijarh srpski je, nakon služenja Svete arhijerejske liturgije na Preobraženje Gospodnje, rekao da je ovaj hram, posvećen ovom velikom prazniku, uređen i statički utvrđen od temelja do krova da se može u njemu služiti liturgija, iako ima još dosta posla.

Njegova svetost je u besjedi rekao da je do sada dva kilometra čelika ugrađeno, a hram je čitav obložen specijalnom kablovskom masom koja dodatno utvrđuje zidove.

- Iako još ima dosta posla, hram je statički siguran i može, a molimo se Bogu da do toga ne dođe, podnijeti i mnogo veće udare. Ostaje još da se iznutra do kraja uredi živopis i da se spoljna zidna plastika vrati u svoj prvobitni izgled. Siguran sam da smo zbog toga svi danas radosni", rekao je patrijarh Porfirije.

Povodom Preobraženja, srpski patrijarh je rekao da nije slučajno što se danas prvi put poslije zemljotresa služi liturgija u ovom hramu, jer je Preobraženje prije svega slava ovog hrama, prenio je crkveni Radio "Slovoljubve".

"Hram je posvećen Preobraženju Gospodnjem. Hram i jeste mjesto u koje treba da se sabiramo, skupljamo, ne da bismo rješavali, prije svega i primarno, bilo kakve lokalne ili globalne probleme od ovoga svijeta, bez obzira kojoj oblasti čovjekovog života pripadaju - rekao je patrijarh.

Patrijarh srpski je naveo da se "u hramu sabira i baš zbog toga da se preobražava, da se raste u Hristu, u vrlini, dobru, ljubavi, da duhovno biva sve veći i veći, da se upodobljava Hristu".

Patrijarh je podsjetio da se, prema Јevanđelju, na praznik Preobraženja Gospod uspeo na goru Tavor i preobrazio u svjetlost takvu da učenici nisu mogli da gledaju u njega.

U tom događaju na gori Tavorskoj, prilikom Preobraženja Hristovog, čuo se, podsjeća patrijarh, glas Boga Oca - "Ovo je sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji, njega slušajte".

- Prisustvo dvojice proroka u ovom događaju bilo je svjedočenje da je Hristos taj koji je Mesija, da je on spasitelj i da je on došao u svijet da bude karika između tvarnog i netvarnog, između prolaznog i neprolaznog. U njemu je i jedno i drugo prisutno, jer on je i Bog i čovjek - Bogočovjek - dodao je patrijarh.