latinica  ћирилица
19/08/2022 |  19:35 ⇒ 20:28 | Autor: RTS

Neizvjesna sudbina crnogorske Vlade, Abazović na potezu

Dio poslanika koji su činili skupštinsku većinu nakon posljednjih parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. održali su sastanak tokom pauze sjednice crnogorskog parlamenta na kojoj se raspravlja o nepovjerenju vladi Dritana Abazovića.
Cetinje: Skupština Crne Gore - Foto: RTRS
Cetinje: Skupština Crne GoreFoto: RTRS

Sastanku su prisustvovali lideri DF, PzP, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore, Radničke partije, DEMOS, CIVIS. Na sastanku je bio prisutan i Abazović, ali ne i lider Demokrata Aleksa Bečić.

Nakon sastanka, jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je novinarima da će premijer Abazović i potpredsjednik vlade Јoković dostaviti predlog za rekonstrukciju .

- U naredenih 15 do 20 minuta to će biti dostavljeno pobjednicima izbora 2020. Sa potpisima URE i SNP-a - rekao je Mandić.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić najavio je da je ta partija spremna da povuče odluku da će glasati za smjenu Vlade ako premijer podnese detaljan plan rekonstrukcije i podrže ga lideri koji su bili na sastanku, a potom i Demokrate.

Abazović je u parlamentu istakao je i da je pravi razlog za izglasavanje nepovjerenja njegovoj Vladi zapljena cigareta u Luci Bar.

O navodima Abazovića, oglasilo se i Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, koje je navelo da će razmotriti da u tim predmetima sasluša i premijera.

Skupština Crne Gore raspravlja o nepovjerenju vladi Dritana Abazovića, a po inicijativi koju je podnijelo 36 poslanika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Demokratske unije Albanaca.

Da bi vlada pala neophodan je 41 glas poslanika. Razlog za podnošenje inicijative o nepovjerenju vladi stranke su podnijele zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC.

Ako Abazovićeva vlada preživi današnje glasanje, Skupština će imati priliku da se o sudbini njegovog kabineta ponovo izjašnjava 2. septembra, na zahtjev Demokratskog fronta.