latinica  ћирилица
20/08/2022 |  09:03 ⇒ 11:48 | Autor: SRNA

Uskoro zakazivanje suđenja za ubistva civila na Petrovačkoj cesti

Pred sudom u Beogradu uskoro bi trebalo da bude zakazano suđenje četvorici hrvatskih oficira optuženih da su u avgustu 1995. godine raketirali kolonu srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti tokom akcije "Oluja", piše "Politika".
Zločin na Petrovačkoj cesti - Foto: RTRS
Zločin na Petrovačkoj cestiFoto: RTRS

Prema saznanjima ovog lista, Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu kojom se Vladimir Mikac, Zdenko Radulja, Željko Јelenić i Danijel Borović terete za ratni zločin protiv civila u saizvršilaštvu.

Odjeljenje za ratne zločine Apelacionog suda je 11. avgusta odbilo kao neosnovane sve žalbe branilaca protiv prvostepenog rješenja, koji je Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo optužnicu.

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je da je sud zaključio da u konretnom slučaju ima dovoljno dokaza da se osnovana sumnja da su okrivljeni počinili ratni zločin protiv civila podigne na nivo sumnje, koja je neophodan uslov za podizanje optužnice.

Ona je navela da dokazi prikupljeni do sada po svom kvalitetu daju osnova za zaključak da su okrivljeni opravdano osumnjičeni za ovo krivično djelo.

Tužilaštvo za ratne zločine predložilo je sudu da se proces protiv okrivljenih vodi u njihovom odsustvu, s obzirom na to da postoji dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH, na čijim teritorijama se desio ovaj zločin, pokrenuti krivične postupke protiv njih.

Optužnica protiv hrvatskih oficira podignuta je poslije višegodišnjeg pretkrivičnog postupka i istrage koja je trajala oko godinu dana, tokom koje su prikupljeni mnogobrojni dokazi.

Korišćena je dokumentacija i informacije pribavljene od Haškog tribunala, MUP-a Republike Srpske, foto-dokumentacija, iskazi svjedoka, te medicinska vještačenja vojne struke.

Optužnicom se četiri hrvatska oficira terete da su u akciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mjestu Svodna u BiH.

U ovim napadima do sada je identifikovano 13 ubijenih, od kojih je šestoro djece, kao i ranjene 24 osobe.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je navelo da je ovo jedan od najtežih ratnih zločina na području bivše Јugoslavije, koji je ostao bez pravosudnog odgovora, kao i da za taj zločin pravosuđa u regionu do sada nikoga nisu procesuirali.