latinica  ћирилица
20/08/2022 |  09:52 ⇒ 10:01 | Autor: SRNA

Globalno otopljenje na sceni, stiže toplija jesen, ali i zima

Ovo ljeto je jedno od najtoplijih u istoriji, a sudeći prema dugoročnim prognozama toplije vrijeme se očekuje na jesen, ali i u zimskom periodu, izjavio je Srni meteorolog Nebojša Kuštrinović.
Јesen u Novom Gradu (Foto: Ivana Bjeljac) -
Јesen u Novom Gradu (Foto: Ivana Bjeljac)

Kuštrinović je rekao da je na sceni globalno otopljenje.

On je istakao da su požari dokaz neuobičajeno visoke temperature vazduha, što u biometeorološkom smislu nije dobro.

- Nakon juna, koji je bio najtopliji po stopi mjerenja, i u julu je zabilježena visoka temperatura vazduha. Dobar dio avgusta donosi vreline i toplotne udare, što se, naravno, odrazilo i na agrar - rekao je Kuštrinović.

Vikend i početak sljedeće sedmice donose, kako je rekao, osvježenje u vidu kiše i ugodnije vrijeme sa temperaturom vazduha ispod 30 stepeni, ali već polovinom sedmice opet stižu ljetne vrijednosti.

- Dugoročna prognoza za septembar kaže da se ljeto nastavlja. Biće tu povremeno kiše, ali srednja minimalna temperatura vazduha ostaje viša za stepen, dva u odnosu na višegodišnji prosjek - dodao je Kuštrinović.

On je naglasio da će padavina biti više u odnosu na prethodni period, ali ipak malo ispod prosjeka, kao i da se, prema najavama Evropskog centra za dugoročne prognoze, u nižim predjelima očekuje od 50 do 70 litara kiše, a u planinskim predjelima od 70 do 100 litara kiše po metru kvadratnom.

Kuštrinović je rekao da se toplije vrijeme nastavlja i u oktobru, dok sezonske prognoze vremena najavljuju da i novembar i decembar donose sunčanije vremenske prilike od višegodišnjeg prosjeka.