latinica  ћирилица
20/08/2022 |  11:28 ⇒ 11:28 | Autor: SRNA

Petković: Priština i Kurti umiju samo da prijete ratom

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je kao apsurdne napade iz Prištine da Beograd i Srbi na sjeveru Kosova i Metohije organizuju incidente, ističući da Priština i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti umiju samo da prijete silom i ratom.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC)

Povodom izjave prištinskog ministra policije DŽeljalja Svečle da postoje indicije da bi incidenti na sjeveru Kosova mogli da se ponove i da ih organizuju "direktno Beograd, predsjednik Srbije Aleksadnar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i paralelne srpske strukture", Petković je rekao da je to potvrda da Svečlja ima ulogu glavnog podizvođača Kurtijevog plana destabilizacije regiona.

- Priština i Aljbin Kurti još jednom su pokazali da umiju samo da prijete silom i ratom i da njihovim političkim strukturama upravljaju ekstremisti koji uopšte ne prepoznaju vrijednost dijaloga i mirnog rješavanja problema - naveo je Petković u saopštenju.

Petković napominje da nisu Beograd, niti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić slali specijalne prištinske policijske snage na sjever Kosova i Metohije da prebijaju i pucaju na goloruki narod, niti donosili jednostrane odluke i gazili sporazume, niti ijednog trenutka pokazali izostanak spremnosti za razgovor i postizanje dogovora.

On navodi da je Vučić konstantno i dosljedno Srbe na Kosovu i Metohiji pozivao na uzdržanost i mir i da odustanu od blokada puteva, iako su na njih bili primorani radi pukog opstanka, a odgovornost za sve potencijalne incidente biće na onome ko svakodnevno demonstrira silu i njom prijeti - a to su Kurti i njegovi pomoćnici poput Svečlje.

- Јedina krivica Srba na sjeveru Kosova i Metohije je u tome što ne žele da budu ugašeni i poništeni, i da budu i politički i fizički gaženi od strane šovinističkih ratnohuškačkih struktura u Prištini - naveo je Petković u saopštenju.

Portal "Kosovo onlajn" je prenio da je ministar unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova DŽeljalj Svečlja rekao je da Priština neće odustati od sprovođenja reciprociteta za registarske tablice i lične karte, ali i da postoje indicije da bi incidenti na sjeveru Kosova mogli da se ponove i prije 1. septembra.

Na pitanje ko ih organizuje, Svečlja je rekao da to čini "direktno Beograd, Vučić, Vulin i paralelne srpske strukture", te dodao da "u ovim poremećajima koje Srbija izaziva na Kosovu ima elemenata Rusije".