latinica  ћирилица
20/08/2022 |  11:38 ⇒ 11:38 | Autor: SRNA

Đenić: Udžbenici dostupni u knjižarama

Udžbenici za osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj dostupni su u knjižarama, a u toku je distribucija besplatnih udžbenika širom Srpske, rekao je Srni direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Bojan Đenić.
Bojan Đenić - Foto: SRNA
Bojan ĐenićFoto: SRNA

Đenić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske obezbijedila udžbenike za sve učenike prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole, za učenike pobjednike republičkih takmičenja, za treće i svako naredno dijete iz višečlanih porodica i za odlične učenike iz porodica "četiri plus".

On je naglasio da je ove godine i određen broj lokalnih zajednica obezbijedio udžbenike za đake od petog do devetog razreda ili određene kategorije učenika u tim zajednicama.

Đenić je naveo da su cijene udžbenika za osnovnu školu, u odnosu na prethodnu godinu, povećane za 20 do 30 odsto.

- Bilo je neizbježno da dođe do povećanja cijena usljed poskupljenja repromaterijala i nestabilnog tržišta kada je riječ o nabavci papira za štampu - rekao je Đenić.

On je naveo da komplet udžbenika za peti razred košta 143 KM, cijene kompleta udžbenika od šestog do devetog razreda bez drugog stranog jezika i udžbenika koji se koriste u više razreda za šesti razred iznose 206 KM, za sedmi 189 KM, osmi 219 KM i deveti 204 KM.

Kada je riječ o udžbeničkoj politici, Đenić je istakao da aktivnosti Zavoda u potpunosti prate aktivnosti Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Republičkog pedagoškog zavoda.

- Mi se čitavu godinu pripremamo i aktivno radimo na pripremi udžbenika. U septembru ćemo imati 15 novih odobrenih udžbenika za osnovnu školu i isto toliko novih odobrenih za srednje škole - podsjetio je Đenić.

Đenić je naveo da su uradili i adaptaciju pet udžbenika za osnovnu školu.

On je napomenuo da su izmjene programa dovele i do redukcije broja udžbenika, tako da je u trećem, četvrtom i petom razredu po jedan udžbenik manje, dok je u drugom razredu uveden novi nastavni predmet - Digitalni svijet.

Đenić je istakao da je do sada digitalizovan sadržaj za 19 udžbenika.

- Riječ je o udžbenicima prve trijade, istorije i geografije, a u toku je digitalizacija sadržaja za sedam novih udžbenika - rekao je Đenić.

On je ukazao da će od ove školske godine biti 26 udžbenika kod kojih je izvršena digitalizacija sadržaja.

- Mi smo u proteklom periodu sproveli anketu među nastavnicima i dobili povratnu informaciju o upotrebi digitalnih sadržaja, a ono što je u narednom periodu neophodno intenzivirati je obuka i edukacija nastavnika za upotrebu i korištenje digitalnih sadržaja - istakao je Đenić.

Kada je riječ o srednjim školama, Đenić kaže da će u septembru imati 15 novih udžbenika.

Prema njegovim riječima, riječ je o udžbenicima za prvi i drugi razred srednjih škola i to tri za opšteobrazovne predmete, a 12 za stručne predmete u različitim strukama.

- Riječ je o 12 novih udžbenika koji se objavljuju prvi put u Republici Srpskoj, odnosno, prvi put imamo svoje udžbenike - istakao je Đenić.

Đenić je ocijenio da da je primjetno povećanje interesovanja autora za pisanje udžbenika za srednje škole, te ističe da su izuzetno zadovoljni postignutim brojem novih udžbenika.

Kada je riječ o cijenama udžbenika za srednju školu, Đenić je naveo da one po udžbeniku iznose od 9,90 KM do 20 KM.

Đenić je istakao da su ove godine aktivan partner u projektu "Prijatelji porodice" i svim vlasnicima ponosnih kartica u Republici Srpskoj nude popust na kompletan asortiman u svojim maloprodajnim objektima.

- Na ovaj način željeli smo da ukažemo na značaj ovog projekta i višečlanih porodica za zajednicu, te da pomognemo u realizacije jedne sjajne ideje - poručio je Đenić.