latinica  ћирилица
20/08/2022 |  11:46 ⇒ 21/08/2022 | 07:01 | Autor: RTRS

U Trebinju krajem septembra pripremni radovi na izgradnji nove bolnice (FOTO/VIDEO)

U Trebinju bi krajem septembra trebalo da počnu pripremni radovi na izgradnji nove bolnice po najvišim evropskim i svjetskim standardima.
Dodik i Višković u Trebinju - Foto: RTRS
Dodik i Višković u TrebinjuFoto: RTRS

Republika Srpska će za ovaj značajan objekat, koji je od izuzetnog značaja za cijelu Hercegovinu ali i region izdvojiti 128 miliona maraka.

Ovo je potvrđeno na sastanku u Trebinju na kojem su učestvovali srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, ministar Alen Šeranić, akademik Predrag Peško kao stručni konsultant za zdravstvena pitanja nove bolnice, te gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Dodik je rekao da će to biti jedan od najvažnijih objekata u zdravstvenom sektoru i objekat na ponos svih.

Kada je riječ o gradnji nove bolnice u Trebinju, kaže Dodik, sve što je potrebno bilo da se uradi je urađeno, od obaveza koje je imao grad, ministarstvo.

Istakao je da je izvršeno tenderisanje tog postupka, da su riješeni imovinsko-pravni odnosi, da je zemljište na kome će se graditi bolnica u vlasništvu Republike Srpske i lokacija će se pripremati za gradnju.

- Do kraja ovog mjeseca će biti završena parcelacija biće izvršena prenamjena zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko kako bi se moglo pristupiti izdavanju građevinske dozvole i nastaviti dalje s ovim postupkom - rekao je Dodik.

Dodao je da je opredjeljenje da se izgrade specijalizovane službe ili odjeljenja koja će ovdje biti na raspolaganju ljudima.

Dodik je uputio zahvalnost akademiku Predragu Pešku koji pomaže projekat kao i svima koji su uključeni u njega.

      View this post on Instagram

A post shared by Milorad Dodik (@mdodik.official)

Kada je riječ o opstrukcijama trebinjske opozicije u vezi sa izgradnjom bolnice, Dodik je rekao da je na građanima Trebinja da presude o tome, istakavši da u postupku gradnje nove bolnice niko neće biti oštećen.

Premijer Srpske Radovan Višković poručio je da Vlada Srpske kontinuirano ulaže u zdravstveni sektor i da joj je jedan od prioriteta zdravstvena zaštita.

Govoreći o izgradnji bolnice u Trebinju, Višković je rekao da Hercegovini i svima u Republici ovaj kapacitet treba.

- Spremni smo da, po skraćenim procedurama, ali poštujući zakonske propise, ovaj kapacitet gradimo što je moguće brže. Zaključak današnjeg sastanka je bio za sve predstavnike bilo koje institucije da zakonom predviđene rokove krate za 50 odsto. Želimo da pripremni radovi na ovoj bolnici počnu do kraja septembra i tako će i biti - rekao je Višković.

On se osvrnuo na ulaganja u zdravstvo - od Prijedora, preko Banjaluke, Doboja, Bijeljine, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Foče, napominjući da je sada došlo vrijeme da i u Trebinju bude sagrađen savremeni medicinski objekat, odnosno bolnica koja će pružiti adekvatne i pravovremene usluge za sve ljude koji žive na ovim prostorima.

Premijer je napomenuo da je Republici Srpskoj, osim rada na obezbjeđenju osnovnih životnih preduslova, pri vrhu prioriteta zdravstvena zaštita.

Višković je istakao da se, da nije bilo tog sistemskog ulaganja, postavlja objektivno pitanje šta bi bilo sa građanima Republike Srpske za vrijeme kovida 19

Premijer je ponosan i što zdravstveni sektor Republike Srpske nijednog momenta nije bio bez opreme, da nema respiratore, krevete ili da zdravstveni radnici nemaju dovoljno opreme i lijekova.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će nova bolnica u Trebinju biti najsavremenija u ovom dijelu Srpske, te da se uporedo sa pripremama za izgradnju objekta i nabavkom opreme, radi i na kadru, odnosno potrebnim specijalizacijama.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da, kada je riječ o gradnji nove bolnice, sve teče planiranom dinamikom, te da se početak pripremnih radova očekuje do kraja septembra.

Akademik Predrag Peško zahvalio je rukovodstvu Republike Srpske koja je dala istorijsku šansu da učestvuje u pripremi i gradnji nove bolnice, istakavši da je riječ o istorijskom trenutku.