latinica  ћирилица
20/08/2022 |  13:04 ⇒ 13:06 | Autor: SRNA

FNA dobila obavještenje od Gasproma

Njemačka regulatorna agencija za energetiku saopštila je danas da je dobila obavještenje o odluci ruskog energetskog giganta Gasproma da će na nekoliko dana obustaviti prenos gasa preko Sjevernog toka zbog radova na održavanju, rekao je direktor Agencije Klaus Miler.
Gasprom (foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Gasprom (foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Gasprom je juče saopštio da će prenos gasa preko Sjevernog toka biti suspendovan tri dana od 31. avgusa do 2. septembra zbog redovnih radova na održavanju na kompresnoj stanici Portovaja.

"Dobili smo obavještenje od Gasproma o redovnom radu na održavanju od 31. avgusta do 2. septembra. FNA prati situaciju u bliskoj saradnji sa Ministarstvom za ekonomska pitanja. Trenutno je prenos gasa preko Sjevernog toka jedan nepromijenjen i iznosi oko 20 odsto - napisao je Miler na Tviteru.

Gasovod Sjeverni tok jedan koji je glavna linija snabdjevanja gasom ka Evropi radi sa samo 20 odsto kapaciteta od sredine juna.

Gasprom je objasnio da gasovod radi smanjenim kapacitetom zbog problema sa njemačkim Simensom koji nije dostavio kompresor za gas nakon radova na održavanju u Kanadi.