latinica  ћирилица
20/08/2022 |  15:58 ⇒ 19:30 | Autor: sputniknews.com

Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajina primijenila hemijski otrovne supstance protiv ruskih vojnika

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Ukrajina protiv ruskih vojnika u Zaporoškoj oblasti primijenila otrovnu supstancu.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Usljed vojnih poraza u Donbasu i drugim regionima režim Zelenskog u terorističkim napadima na rusku vojsku i civile koristi hemijski otrovne supstance. Ruski vojnici koji su 31. jula bili u rejonu naselja Vasiljevka u Zaporoškoj oblasti su dovedeni u vojnu bolnicu sa znakovima teškog trovanja. Kao rezultat istraživanja, u tijelu vojnika pronađena je otrovna supstanca botulinski toksin B tipa - rekli su u Ministarstvu.

Botulinski toksin spada u grupu biološki najjačih otrova jer svoj paralitički efekat ostvaruje brzom blokadom nerava u mišićima.

U Ministarstvu su istakli da su eksperti glavnog naučnog i istraživačkog instituta za ispitivanje vojne medicine Ministarstva odbrane iz Sankt Peterburga izvršili dodatnu analizu koja je potvrdila prisustvo otrova vještačkog porijekla – botulinskog toksina tipa B.

Rusija priprema dokumentaciju sa svim analizama koje su urađene i dokazi o hemijskom terorizmu kijevskog režima će biti zvanično dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Dodatno će biti istraženo i trovanje šefa Hersonske oblasti Vladimira Salda vojnim hemijskim reagensima.