latinica  ћирилица
20/08/2022 |  21:06 ⇒ 21/08/2022 | 07:14 | Autor: RTRS

Prilepin: Zapadu sada nije potreban rat na Balkanu

Vašington i Brisel sada nisu zainteresovani za sljedeću rundu međuetničkih i međukonfesionalnih sukoba na Balkanu. Istovremeno, Zapad se neće usuditi da fizički smijeni srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, već će izvršiti neviđeni pritisak na Beograd i Banjaluku, prisiljavajući srpske elite da odustanu od strateške saradnje sa Moskvom, izjavio je za Rusku gazetu poznati pisac Zahar Prilepin, kojeg su 2018. godine vlasti BiH, pod apsolutno nategnutim izgovorom, proglasile za prijetnju bezbjednosti ove balkanske zemlje.
Zahar Prilepin - Foto: Screenshot
Zahar PrilepinFoto: Screenshot

- Evropu ne zanima krvavi scenario na Balkanu. Mislim da bi to bio ozbiljan izazov i za SAD. Vjerovatnoća, naravno, jeste, ali nije tako velika kao što se čini na prvi pogled. Zapad će do posljednjeg trenutka koristiti sve oblike uticaja na srpsku nacionalnu elitu. Anglosaksonci i EU će pokušati da ga maltretiraju, nadmaše, zastraše i kompromituju. Sve što su radili prije. Oni će to nastaviti da rade. Srbija treba da se odluči i donese konačnu odluku: ili da stoji do posljednjeg, ili da se preda da je proždere. Ne vidim veliki rat u regionu u budućnosti. Međutim, Zapad će uložiti sve napore da se izvrne naopačke i unakaže cjelokupna srpska elita. Meni je to očigledno - rekao je Prilepin.

Osvrćući se na ranije informacije o pokušaju atentata na Milorada Dodika, Prilepin je izrazio sumnju u spremnost Zapada da organizuje pokušaj atentata na Dodika uoči opštih izbora zakazanih za 2. oktobar u BiH.

- Pokušaj atentata je već previše. BiH nije Libija. Mislim da će Zapad smisliti neke druge načine. Zapadnjaci imaju dovoljno resursa da uznemire čovjeka, da ga učine nepokolebljivim među evropskim elitama. Istovremeno, sumnjam da bi se odlučili na atentat - naglasio je Prilepin.

U međuvremenu, Prilepin smatra da Moskva treba da ojača svoj uticaj na postsovjetskom prostoru.

Prema njegovom mišljenju, to bi se moglo učiniti unapređenjem efikasnosti i statusa Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

- Moramo da stvorimo suveren sistem ekonomske i kulturne interakcije koji je potpuno nezavisan od Evrope, tako da u roku od jednog dana možemo da spustimo gvozdenu zavjesu i da za to ne dobijemo ništa. Kada Zapad zaista shvati da se jednim pokretom poluge odvajamo od Evrope, slobodno radeći u okviru ODKB-a i drugih oblika saradnje, to će ih jednostavno obeshrabriti. Oni još ne mogu da vjeruju da Rusija može da se ponaša tako, a dužna je da se tako ponaša. Poslije toga će početi resetovanje i obnavljanje normalnih odnosa sa Zapadom. U međuvremenu, sigurni su da mogu da nas ucjene, onda neće biti normalnih odnosa. Prvo moramo da pobijedimo Zapad, a zatim da gradimo odnose - poručio je Prilepin.

Izvor: osnmedia.ru