latinica  ћирилица
25/08/2022 |  13:16 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Savez sindikata Republike Srpske obilježio 30 godina rada (FOTO/VIDEO)

Savez sindikata Republike Srpske obilježio je 30 godina rada.
Akademija Saveza sindikata Republike Srpske - Foto: RTRS
Akademija Saveza sindikata Republike SrpskeFoto: RTRS

U organizaciji djeluje 15 granskih sindikata i ima više od 100.000 članova. Tri decenije postojanja obilježene su u Banskom dvoru u Banjaluci.

- Savez sindikat Republike Srpske očekuje od socijalnih partnera da se do kraja avgusta poveća najniža plata u Srpskoj koja sada iznosi 650 KM - izjavila je danas predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić.

Ona je rekla je da plate radnika u Republici Srpskoj idu prema gore, ali da dosadašnja povećanja, ipak, nisu dovoljna.

- Prosječna plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 1.160 KM, a najniža 650 KM. Sva povećanja plata nisu ni blizu koliko je potrebno za pristojan život radnika - rekla je Mišićeva na obilježavanju 30 godina rada Saveza sindikata Republike Srpske.

Mišićeva smatra da vlast u Republici Srpskoj nakon izbora treba da uredi sistem plata na pravičan način i da se vrednuje rad.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je Savez sindikata sa institucijama Srpske rješavao probleme radnika i da je ovaj savez za 30 godina postojanja dijelio sudbinu Republike Srpske.

- Čestitam ovaj veliki i značajni jubilej Savezu sindikata Republike Srpske. Zahvalna sam predsjedniku Sindikata Ranki Mišić i svim ljudima koji su davali doprinos u ostvarivanju boljeg socijalnog dijaloga sa institucijama Republike Srpske i socijalnim partnerima - rekla je Cvijanović na obilježavanju 30 godina Saveza sindikata Republike Srpske.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Ona je istakla da je bilo mnogo izazovnih i teških trenutaka, a Savez sindikata je dijelio sudbinu Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Savez sindikata dao puni doprinos u ostvarivanju prava radnika.

- Čestitam ovaj značajan jubilej Savezu sindikata Republike Srpske - rekao je Čubrilović na obilježavanju 30 godina Saveza sindikata Republike Srpske.

Istakao je da je urađeno šta se moglo u ostvarivanju prava radnika u Republici Srpskoj i da se nada da će Sindikat u saradnji sa socijalnim partnerima nastaviti sa predanim radom.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da je uvijek potreban socijalni dijalog između Vlade, Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca.

Osim rukovodstva i članova Saveza sindikata, svečanoj akademiji u Kulturnom centru "Banski dvor" prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević, ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić i ostali zvanice.