latinica  ћирилица
26/08/2022 |  11:53 ⇒ 12:15 | Autor: SRNA

Zaharova: Neprihvatljiv prijedlog Levitsa o "izolaciji" Rusa

Prijedlog predsjednika Letonije Egilsa Levitsa da se izoluju etnički Rusi koji nisu "lojalni" državi nije prihvatljiv i predstavlja kršenje humanitarnih normi, navela je portparol ruskog Ministastva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju.
Marija Zaharova (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Marija Zaharova (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Levits je ranije ove sedmice izjavio da bi etničke Ruse koji žive u Letoniji trebalo "izolovati" ukoliko se ocijeni da nisu lojalni.

- Izjave ove vrste predsjednika države koja je članica EU i čije vlasti tvrde da poštuju demokratske vrijednosti apsolutno su neprihvatljive i krše sve opšteprihvaćene moralne, etičke i humanitarne norme - poručila je Zaharova.

Ona je istakla da se Moskva nada da će na izjavu Levitsa reagovati međunarodne organizacije za ljudska prava.

Zaharova je kritikovala obrušavanje vlasti u Rigi na ruski jezik, jer je Letonija saopštila da planira da zabrani ljudima da govore na ruskom jeziku na radnom mjestu.

Prema njenim riječima, "jezički genocid" i progon etničkih manjina postali su ključni dio politike Vlade Letonije, prenio je "Sputnjik".

Najmanje 11 odsto od oko dva miliona stanovnika u Letoniji imaju status "nerezidenta", što nosi ograničenja kod zapošljavanja i zabranu glasanja. Veliki broj njih su Rusi koji su se preselili u Letoniju kada je ta zemlja postala dio Sovjetskog Saveza 1940. godine.