latinica  ћирилица
26/08/2022 |  15:52 ⇒ 15:53 | Autor: RTRS

Gujon: Za srpska povratnička domaćinsta u Bosanskom Petrovcu još 30 stočnih grla

Projekat ekonomskog osnaživanja srpskih povratničkih domaćinstava u Federaciji BiH, koji je prošle godine pokrenula Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, u narednom periodu dobiće nastavak.
Arno Gujon - Foto: SRNA
Arno GujonFoto: SRNA

Prošle godine je Uprava zajedno sa Centrom za podršku povratnicima u Unsko-sanskom kantonu podijelila 35 steonih junica porodicama koje se bave stočarstvom u Bosanskom Petrovcu. Nakon što su se junice otelile, 30 novih porodica iz ove zapadnokrajiške opštine dobiće u narednom periodu po tele, saopšteno je iz ove uprave.

- Podjela stočnih grla dobijenih od steonih junica predstavlja drugu fazu samoodrživog projekta za koji smo prošle godine izdvojili više od 6.000.000 dinara. U dvije faze, pomogli smo ukupno 65 porodica srpskih povratnika u Krajinu. Posebno me raduje to što je koncept samoodrživosti, koji duži niz godina primjenjujem u svom humanitarnom radu na Kosovu i Metohiji, zaživio i u povratničkim srednima u Federaciji - ističe direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je tokom prošle godine u Federaciji BiH finansirala još dva projekta ekonomskog osnaživanja srpske zajednice u Bosanskom Grahovu i Posavini.

Za potrebe kupovine pčelarske opreme i sitne poljoprivredne mehanizacije izdvojeno je dodatnih 3.000.000 dinara čime je pomognuto oko 100 porodičnih gazdinstava.