latinica  ћирилица
27/08/2022 |  10:09 ⇒ 12:18 | Autor: RTRS

Simov: Cijene struje u Sjevernoj Makedoniji su do 10 puta veće nego u Srpskoj (VIDEO)

U sjevernoj Makedoniji su na snazi stroge mjere štednje električne energije, izjavio je Orce Simov, potpredsjednik Privredne komore Sjeverne Makedonije.
Orce Simov - Foto: RTRS
Orce SimovFoto: RTRS

On je u Јutarnjem programu RTRS-a izjavio da je Vlada proglasila krizno stanje u energetici iz dva razloga - nedostatka toplinske i nedostatka električne energije

- Od kraja prošle godine i početka ove godine imamo istorijske najveće cijene energenata, a mi ne proizvodimo niti gas, niti naftu, a nemamo dovoljno ni električne energije - rekao je Simov.

Makedonska Vlada je zbog iz budžeta odvojila sredstva da Elektroprivreda Sjeverne Makedonije za nabavku, uglja, gasa i mazuta kako bi se obezbijedila kontinuirana proizvodnja električne energije, a najvjerovatnije i toplinske energije.

Simov je istakao da je cijena struje u Makedoniji do 10 puta veće nego u Srpskoj.

- Mi ne proizvodimo dovoljno električne energije tako da srednje i velike kompanije se na slobodnom tržištu snabdijevaju strujom na berzi u Budimpešti, a cijena struje tamo je već dostigla 800 evra za megavatčas. Očekuje se da ta cijena pređe 1.000 evra, tako da mi plaćamo 10 do 15 puta skuplju struju nego u Republici Srpskoj - kaže Simov.

Da podsjetimo, vlada ove zemlje donijela je juče odluku o proglašenju krizne situacije u snabdijevanju toplotnom energijom područja glavnog grada - Skoplja ali i u snabdijevanju električnom energijom teritorije cijele zemlje.