latinica  ћирилица
27/08/2022 |  17:47 ⇒ 17:50 | Autor: SRNA

Komemoracija srpskim civilima ubijenim u Gošiću

Članovi Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije i opštine Kistanje organizovali su danas komemoraciju srpskim civilima ubijenim u selu Gošić nakon zločinačke akcije hrvatskih snaga "Oluja" 1995. godine i pozvali na utvrđivanje istine kao puta suživota i pomirenja.
Srpske izbjeglice poslije hrvatske akcije "Oluja" - Foto: RTRS
Srpske izbjeglice poslije hrvatske akcije "Oluja"Foto: RTRS

Poslanik SDSS-a u parlamentu Hrvatske Boris Milošević rekao je da je na današnji dan prije 27 godina u selo Gošić "ušao bijeli auto i ugasio živote Ivke, Grozdane, Kosovke, Marije, Vasilja, Dušana i Save, koji su ostali nakon `Oluje` u svojim kućama".

- Ovdje ubijeni, pred svojim kućama, nikome nisu bili prijetnja, nisu imali oružje, nisu pružali otpor - rekao je Milošević.

On je dodao da, iako je vođena istraga te je podignuta optužnica, do danas nema osumnjičenih ni optuženih.

- Veoma mnogo ljudi zna što se ovdje dogodilo, jako puno njih zna ko je odgovoran za zločin, ali svi oni su odabrali ćutanje i zato danas ne znamo počinioce zločina, ko je bio u bijelom autu - naglasio je Milošević.

On je dodao da svi okupljeni osuđuju i zgražavaju se nad zločinima počinjenim 1991. nad hrvatskim narodom, ali da nema opravdanja za ubijanje starih i nemoćnih nakon "Oluje".

- Zločin je zločin, bez obzira na nacionalnost žrtve i počinioca, to je ono što zastupamo i čime se vodimo - rekao je Milošević.

On je istakao da "pravda nije dosegnuta" i pozvao na dostojanstveno odavanje počasti ubijenima.

- Pozivam i na bolji društveni i socijalni tretman preživjelih da ne tražimo osvetu, da ne gajimo mržnju, da se potrudimo da žrtve dobiju spomen i poštovanje kakvo zaslužuju, da društvo, javnost, država prizna i dostojno obilježi njihovo stradanje, da preživjelima omogućimo ravnopravnost i jednakost, da mogu živjeti ovdje u svom zavičaju, a potomci preživjelih koji se odluče na povratak da se vrate za stalno - poručio je Milošević.

Zamjenik župana šibensko-kninski Ognjen Vukmirović zahvalio je svima koji svake godine dolaze na skup sjećanja ubijenima.

- Mi se samo možemo sjećati, nikako zaboraviti, i nadati se iskreno da će pravda stići, ona istinska i prava, i ne samo za Gošić, već i za sva ostala mjesta stradanja i za sve one koji su počinili zločin, bez obzira ko je i s koje strane to napravio - naveo je Vukmirović.

On je posebno zahvalio na snazi i volji svima onima koji su se vratili svojoj kući.

- Oni pokazuju da nas kao naroda još ima i da postojimo - dodao je Vukmirović.

On je rekao da se put pomirenja i suživota temelji na istini i da iskreno vjeruje da će "ta istina biti javna".

Komemoraciji ispred spomenika ubijenim srpskim civilima u centru Gošića prisustvovala je i potpredsjednica Vlade Hrvatske Anja Šimpraga /SDSS/, prenose hrvatski mediji.