latinica  ћирилица
31/08/2022 |  14:13 ⇒ 14:13 | Autor: SRNA

U slučaju virusa korona nastavnik ili učenik ne mogu prisustvovati nastavi

U slučaju pojave simptoma respiratorne infekcije ili potvrđenog testa na virus korona učenik ili nastavnik ne mogu prisustvovati nastavi, niti boraviti u školi, o čemu škole moraju striktno voditi računa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske - Foto: RTRS
Institut za javno zdravstvo Republike SrpskeFoto: RTRS

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uputio je Ministarstvu prosvjete i kulture preporuke za predškolske i školske ustanove, te đačke domove o organizaciji nastave u novoj školskoj godini, a u skladu sa epidemiološkom situacijom kada je riječ o novom virusu korona.

Ukoliko se potvrdi virus korona kod učenika ili nastavnika, Institut preporučuje domovima zdravlja da nije neophodno da ostali učenici iz istog odjeljenja ili nastavnici prekidaju nastavu.

- Potrebno je savjetovati da se smanje kontakti, naročito da se izbjegava kontakt sa starijim i licima sa hroničnim bolestima. Ukoliko dobiju simptome, tada se isključuju iz nastave s obzirom da podliježu izolaciji, uz preporuku da se jave izabranom ljekaru porodične medicine - navodi se u saopštenju.

Detaljne preporuke za propisivanje izolacije za učenike i nastavnike koji su oboljeli od virusa korona biće upućene domovima zdravlja u Republici Srpskoj, kao i preporuke za propisivanje mjere karantina za lica koja su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajem virusa.

U ovom momentu nije obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, što važi i za škole. Ukoliko se radi o djeci ili nastavnicima koji imaju bolesti ili stanja zbog kojih mogu biti podložniji težim formama virusa, može im se preporučiti nošenje maske.

Institut preporučuje da se prostorije u školama često provjetravaju, po mogućnosti na svakom odmoru, da se redovno sprovode pooštrene mjere lične i kolektivne higijene, te da se fizičko vaspitanje održava na otvorenom kada god to okolnosti i vrijeme dozvoljavaju.

Iste mjere preporučene su i za predškolske ustanove.

Što se tiče đačkih domova, potrebno je voditi računa da zaposleni ne dolaze na posao ukoliko imaju simptome zarazne bolesti, a da se učenici tokom boravka u ovim ustanovama, ukoliko dobiju simptome zarazne bolesti, pravovremeno javljaju nadležnim ljekarima.