latinica  ћирилица
01/09/2022 |  14:15 ⇒ 02/09/2022 | 08:53 | Autor: RTRS

U Beogradu otvoren sajam vina Otvorenog Balkana (FOTO/VIDEO)

Prvi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, otvoren je danas u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića.
Sajam vina "Otvorenog Balkana" -
Sajam vina "Otvorenog Balkana"

Predsjednik Srbije svečano je otvorio sajam u Hali 1 Beogradskog sajma.

Otvaranju su prisustvovali članovi vlada Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Na sajmu učestvuje skoro 400 izlagača i prizvođača vina iz više od 20 zemalja. Prisustni su predstavnici iz oko 40 zemalja.

Najviše njih će biti iz zemalja regiona, prije svega Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Albanije, ali i iz cijelog svijeta, Јužne i Sjeverne Amerike i centralne Evrope.

Sajam vina "Otvorenog Balkana" (Foto RTRS)

Na sajmu će se predstaviti pet vinarija iz Republike Srpske.

Radoje Vukoje, predsjednik vinara Srpske i BiH, istakao je da su učešća vinarija na ovakvim manifestacijama veoma bitna.

- Tu se upoznajemo sa onim što se trenutno proizvodi. I vinoljupci, i somelijeri i enolozi, svi oni iz naše industrije dolaze na ovakva dešavanja da bi saznali nešto novo o vinariji - rekao je Vukoje.

Tokom Sajma posjetioci će imati priliku da nauče više o porijeklu, procesu proizvodnje i vrstama vina.

- Mi smo mala zemlja na Balkanu, ali mislim da se možemo pohvaliti izuzetnim vinima. Godinama je to unazad tradicija u Hercegovini, međutim pokazli smo da se i u Krajini može gajiti kvalitetno grožđe i praviti kvalitetna vina - naglasila je Irena Јungić iz Vinarije "Јungić".

Sastavni dio manifestacije su i poslovni susreti izlagača vina, predstavnika maloprodajnih lanaca regiona, a to je i prilika za umrežavanje i unapređivanje saradnje regionalnih vinskih i srodnih industrija.

- Nažalost Republika Srpska i privrednici BiH ne koriste benefite koji omogućava projekat Otvoreni Balkan. Nadamo se da će u narednom periodu u BiH da bude dovoljno razumijevanja i da BiH ne bude na neki način izolovana od ovih benefita i mogućnosti koje Otvoreni Balkan pruža - rekao je predsjednik područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Sajam vina "Otvorenog Balkana" (Foto: RTRS)

Vina će ocjenjivati 25 međunarodnih sudija, od kojih pet sa oznakom "master of vine", što sajmu daje posebnu težinu i svrstava ga u red najprestižnijih u svijetu.

"Vinska vizija OB" će na Beogradskom sajmu okupiti najbolje proizvođače vina u regionu i promovisati Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju.

To je konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative Otvorenog Balkana - zajedničkog tržišta koje podrazumijeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga, poručuju organizatori.

Prvi međunarodni sajam vina omogućiće vinogradarima, proizvođačima vina, predstavnicima vinarija, enolozima, somelijerima, kao i distributerima i trgovcima vinom iz regiona i šire, da se okupe, umreže, podijele iskustva, predstave se široj javnosti i prošire svoje poslovanje.

  OPIS: Sajam vina "Otvorenog Balkana"  (Foto RTRS)

Organizator sajma i direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta rekao je Tanjugu da će iz Albanije biti 26 učesnika, iz Sjeverne Makedonije 40 i iz Srbije više od 170.

Sajam će imati i svoj takmičarski deo u okviru koga će vina ocenjivati najprestižniji stručnjaci i somelijeri iz čitavog svijeta, ali i najprestižnijeg magazina u toj oblasti "Dekanter".

Organizatori sajma su Privredna komora Srbije, Beogradski sajam i Savez vinogradara i vinara Srbija, a biće održan pod pokroviteljstvom zemalja Otvorenog Balkana.

Tokom "Vinske vizije Otvorenog Balkana" održava se i Sajam hrane koji je i vodič kroz najpoznatije gastronomske regije i specijalitete ovog dijela svijeta.