latinica  ћирилица
01/09/2022 |  18:56 ⇒ 22:43 | Autor: RTRS

Kovačević za RTRS: Milorad Dodik radi isključivo u interesu srpskog naroda i građana Srpske (AUDIO)

Za razliku od Јelene Trivić koja je agent i puki izvršilac stranih i spoljnih interesa u Republici Srpskoj, Milorad Dodik je neko ko uvijek i samo isključivo radi u interesu srpskog naroda i građana Srpske, izjavio je za RTRS savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.


Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Reagujući na izjavu Јelene Trivić koja je rekla da je "Dodik agent hrvatskih interesa i službi", Kovačević pita da li joj je možda rekao i predložio da ovakvo nešto izjavi njen ključni političkim mentor Kristijan Šmit.

Kovačević je naglasio da je Šmit "jedan neizabrani stranac, koji bez ikakvog legitimeta boravi u BiH, koji otvoreno govori da je njegov cilj nestanak Srpske, nestanak svih prava za Srbe, a kojeg u Srpskoj takvog ugošćava i prima isključivo Јelena Trivić i njen stranački kolega Draško Stanivuković.

- Kada smo već kod tog odnosa Milorada Dodika i SNSD-a prema hrvatskom narodu u BiH, onda moramo da podsjetimo da je naš stav principijelan, da je on zasnovan na Dejtonskom sporazumu i da je suština tog stava ta da podržavamo ravnopravnost tri konstitutivna naroda i da smatramo da onog trenutka kada jedan narod ostane bez svojih konstitutivnih prava u BiH, da je pitanje dana kada će i Srbi ostati bez tih prava. To je nešto što ne želimo da dopustimo - poručio je Kovačević.

Govoreći o uticaju Milorada Dodika, Kovačević je podsjetio da je "lider hrvatskog naroda u BiH, Dragan Čović, usred Narodne skupštine Republike Srpske, bez obzira na hajku iz Sarajeva i njihovih prijatelja iz opozicije iz Srpske, jasno u rekao: "Čuvajte Republiku Srpsku".

- Isto tako, da smo došli do toga da jedan predsjednik Hrvatske danas kaže da je Republika Srpska neupitna kategorija i činjenica koju svi moraju da prihvate i poštuju. Ne znam da li takve rezultate ima Јelena Trivić, s obzirom da nam je poznato da je njen jedini rezultat taj da je, kad god se odlučivalo o bitnim pitanjima u NSRS, ona iz Narodne skupštine pobjegla, a da je njen jedini uticaj taj da je primila Kristijana Šmita - napomenuo je Kovačević.

Kovačević je podsjetio da je "dan poslije toga Šmit rekao da se zalaže za nestanak dejtonskih principa, što znači nestanak Republike Srpske i gubitak prava za srpski narod".