latinica  ћирилица
02/09/2022 |  13:29 ⇒ 15:00 | Autor: TANЈUG

"Otvoreni Balkan": Ministri potpisali sporazum o prehrambenoj sigurnosti

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Sjeverne Makedonije Ljupčo Nikolovski i ministarka poljoprivrede Albanije Frida Krifka potpisali su danas, na Samitu "Otvorenog Balkana" u Beogradu Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu.
"Otvoreni Balkan: Ministri potpisali sporazum o prehrambenoj sigurnosti"(Foto:  TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs) -
"Otvoreni Balkan: Ministri potpisali sporazum o prehrambenoj sigurnosti"(Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs)

Kako je navedeno, Sporazum je potpisan u Palati Srbija kako bi se spriječio nedostatak osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržištima učesnika inicijative Otvoreni Balkan.

Sporazum su potpisali u prisustvu lidera zemalja članica Inicijative "Otvoreni Balkan", predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Sjeverne Makedonije i Albanije Dimitra Kovačevskog i Edija Rame, kao i premijera Crne Gore Dritana Abazovića i predsjedavajućeg Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Sporazumom je ponovo potvrđena solidarnost kao definišući princip inicijative "Otvoreni Balkan", a pozvani su i predstavnici ostalih zemalja Zapadnog Balkana da se pridruže ovom sporazumu.

Svrha ovog sporazuma je da članice inicijative "Otvoreni Balkan" jedne drugima pomognu u slučaju prekida lanaca snabdijevanja usljed poslljedica globalne krize, kada se neka od zemalja suočava sa nedostatkom u snabdijevanju domaćeg tržišta osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Članice inicijative "Otvoreni Balkan" su ponovo potvrdile neophodnost saradnje u sprečavanju i ublažavanju mogućih nestašica osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda nastalih iz moguće krizne situacije u regionu ili one koja utiče na globalno tržište i odražava se na region, navodi se u Sporazumu.

Dodaje se da su tri zemlje saglasne da među članicama inicijative "Otvoreni Balkan" neće biti zabrana prometa osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i da će one, kada sporazum stupi na snagu, ukinuti sva kvantitativna ograničenja i mjere sa istim dejstvom na uvoz osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda čija su imena navedena u posebnom aneksu i koji su porijeklom iz zemalja članica "Otvorenog Balkana".

Kada je riječ o listi osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz aneksa, na njoj se nalaze kukuruz, pšenica i spelta pšenično i speltino brašno, proizvodi od mlijeka, bijeli šećer u čvrstom obliku, suncokretovo ulje, ulje sjemena suncokreta, tjestenina i to kuvana, nekuvana ili punjena, žitarice, griz i premaz za pelete, voće, svježe i zamrznuto, povrće, svježe i zamrznuto te proizvodi od mesa.

Tri zemlje su se saglasile i da neće biti ponovnog izvoza (reeksporta) u treće zemlje osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kojima se trguje, navedenih u aneksu i ako su porijeklom iz jedne od zemalja članica.

Da bi nadgledale primjenu sporazuma, zemlje će uspostaviti zajedničku radnu grupu kako bi predložile poboljšanja i otkrile i spriječile moguću zloupotrebu, a ona će biti formirana u roku od mjesec dana od dana stupanja na snagu sporazuma.

U radnoj grupi biće predstavnici zvaničnih institucija zemalja članica "Otvoreni Balkan" za poljoprivredu, trgovinu i carinu i predstavnici privrednih komora.

Zemlje su se takođe saglasile da će njihovi nadležni organi zajedno raditi na mapiranju svojih skladišnih kapaciteta za osnovne poljoprivredno-prehrambene proizvode, što bi trebalo da se uradi u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu sporazuma.

Tri zemlje će razmijeniti spiskove mapiranih kapaciteta za skladištenje žitarica.

Navodi se da će raditi na izradi zajedničkog plana politike za unapređenje kapaciteta za skladištenje osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog sporazuma.

Takođe i da se zemlje obavezuju da će raditi na dodatnom unapređenju u međusobnoj trgovini kako bi dodatno obezbijedile osnovne poljoprivredno-prehrambene proizvode tokom kriznih situacija te da će njihovi nadležni organi zajedno raditi na izradi IOB plana puta/ akcionog plana za prehrambenu sigurnost 2030.

Taj dokument će se baviti pitanjima bezbjednosti hrane na Zapadnom Balkanu, a posebno u inicijativi "Otvoreni Balkan", kao što je identifikacija rizika i izazova za prehrambenu sigurnost, fokusirajući se na inicijative za rješavanje efekata klimatskih promjena, digitalizacija i inovacije u prehrambenoj industriji i održivost u proizvodnji hrane širom regiona i poljoprivredno-prehrambenog lanca vrijednosti.

Precizirano je da sporazum ostaje na snazi pet godina, nakon čega se automatski produžava za naredne jednogodišnje periode.