latinica  ћирилица
02/09/2022 |  14:10 ⇒ 14:13 | Autor: sputniknews.com

Peking: SAD su izazvale krizu u Ukrajini, a sada iz daljine prate energetsku krizu u EU

Sjedinjene Američke Države, koje su inicirale krizu u Ukrajini, sada prate energetsku krizu u Evropi s druge obale, dobijaju korist i profit, izjavio je na konferenciji za novinare portparol Ministarstva inostranih poslova Kine DŽao Liđijan.
Kineska zastava (Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO) -
Kineska zastava (Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO)

- Eskalacija ukrajinske krize odužila se na više od pola godine. To još jednom dokazuje da jednostrane sankcije SAD i Zapada ne mogu da riješe problem nego da se, naprotiv, njihovi sporedni efekti i posljedice neprestano povećavaju kao snježni smet - rekao je diplomata.

On je skrenuo pažnju na saopštenja o tome da je razlika u cijenama gasa na evropskom i američkom tržištu dostigla rekord – povećavši se više od 10 puta.

Diplomata je dodao da, prema podacima koje je objavio portal Biznis insajder, američke kompanije mogu da dobiju više od sto miliona dolara ekstra profita od svakog broda koji isporučuje gas Evropi.

- Očigledno je da, istovremeno, američki trgovci oružjem i hranom jedan za drugim koriste ukrajinsku krizu kako bi se obogatili, a ni prodavci energenata u SAD ne zaostaju za njima - rekao je DŽao Liđijan.

Diplomata je dodao da su građani Evrope prinuđeni da se suoče s naglim rastom cijena električne energije, smanjenjem temperature grijanja, pa čak i sistemskim restrikcijama struje.

- SAD, kao inicijator ukrajinske krize, postale su najveći pobjednik, one posmatraju vatru sa suprotne obale i izvlače korist, a to bi trebalo da natjera svjetsku javnost da se zapita i da se probudi - zaključio je kineski diplommata.

Posle početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju, što je dovelo do rasta cijena električne energije, goriva i hrane u Evropi i SAD.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je istakao da politika obuzdavanja i slabljenja Rusije predstavlja dugoročnu strategiju Zapada, a da su sankcije nanijele ozbiljan udarac cjelokupnoj svjetskoj ekonomiji.