latinica  ћирилица
02/09/2022 |  16:31 ⇒ 03/09/2022 | 07:30 | Autor: RTRS

Transkript sjednice Predsjedništva - pokušaj DŽaferovićeve manipulacije (AUDIO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik istakao je da predsjedavajući Šefik DŽaferović pokušao da izvrši manipulaciju na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH.


Vanredna sjednica Predsjedništva BiH - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Vanredna sjednica Predsjedništva BiHFoto: www.predsjednistvobih.ba

Dodik je istakao da DŽaferović pokušao da prkrši i Ustav i Poslovnik.

- Šampion ste u pokušaju da prekršite Poslovnik i Ustav. Pokušali ste da pokažete da ste neprikosnoveni kada je u pitanju dnevni red ne dozvoljavajući raspravu o dnevnom redu. Pokušali ste da izmanumulišete Predsjedništvo. I sami vidite da niste u pravu - poručio je Dodik DŽaferoviću na sjednici.

DŽaferović je ipak otvorio raspravu o dnevnom redu i rekao da je Dodik bio u pravu.

Dodik je istakao da je i manupulacija stavljanje redovnih tačaka na dnevni red vanredne sjednice Predsjedništva.

Dodik je na sjednici ponovo zatražio smjenu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića.

Podsjećamo, Dodik je danas na konferenciji za novinare naveo da su druga dva člana Predsjedništva BiH na današnjoj sjednici odbila četiri tačke koje je on predložio, dodajući da je smisao Predsjedništva dovedena u pitanje.

Dodik je predložio da Kristijan Šmit bude proglašen personom non grata u BiH.

Predsjedništvo BiH donijelo je danas Odluku o prihvatanju Sporazuma između EU i BiH u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu.

Predsjedništvo BiH je, nakon glasanja, sa dva glasa za (predsjedavajući Šefik DŽaferović i član Željko Komšić) i jednim glasom protiv (srpski član Milorad Dodik) donijelo Odluku o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH, saopšteno je iz Predsjedništva.

Dodik je rekao i da će u naredna tri dana odlučiti da li će na agreman njemačkog ambasadora uložiti veto, odnosno pokrenuti vitalni nacionalni interes.

U saopštenju se navodi da je ova tačka bila na dnevnom redu 29. redovne sjednice Predsjedništva BiH, a pošto ni danas, na 157. vanrednoj sjednici, nije postignut konsenzus o ovoj odluci iz oblasti spoljne politike, u skladu sa Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, srpski član Predsjedništva navedenu odluku može proglasiti destruktivnom po vitalni entitetski interes.